Közeleg a határidő, február 28-ig lehet beadni a KFI pályázatokat

IBM MVM workshop 
Az MVM Group Edison Light up pályázatának 2. fordulója
2017.05.23.
Az MVM Group Edison Light up pályázatának 2. fordulója 2017.05.23.
Vágólapra másolva!
Már csak néhány hétig, február 28-ig lehet beadni a GINOP-2.1.2-8.1.4-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében elnevezésű pályázatot. A programon belül kis- közepes- és nagyvállalkozások kérhetnek innovatív fejlesztéseikre maximum 500 milliós támogatást. Kizárólag Pest megyén kívül működő igénylőket várja a kiíró NGM. Támogatást azok a fejlesztések tudnak elnyerni, amelyek eredményeként új terméket, szolgáltatást vagy technológiát hoznak létre.
Vágólapra másolva!

A felhívást ugyan több mint egy éve el lehet érni, ez idő alatt viszont nem sikerült még a konvergencia régióban (Pest megyén kívül) működő vállalkozásoknak a felkínált 120 milliárdos keretösszeget lejegyezni. Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója szerint ennek az lehet az oka, hogy a pályázatba bekerült számos fék, ami nehezített pályára állítja a jelentkezőket és leginkább olyan vállalkozások számára nyitja meg a kapukat, akik már a beadáskor jelentős tőkével, kapacitásokkal rendelkeznek.

A korábbi kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos GINOP pályázatoknál tapasztalható volt néhány hónap leforgása alatt az akár 7-8-szoros túljegyzés, most egy évvel az indulást követően még a felét sem sikerült a pályázóknak lekötniük.

A felkínált 120 milliárdos keretösszeg felét sem kötötték még le a vállalkozások Fotó: Polyák Attila - Origo

A tervbe vett projektben a büdzsé harmada költhető csak beruházásra. Nagyobbrészt a pályázóknak bérekre vagy alapanyagokra kell fordítaniuk a költségeiket. A leírás szabályozza a projektre elkölthető munkabérek összegét is, viszonyítva a pályázó beszámolójában szereplő összegéhez. Így lényegében a kisebb bérből, kisebb létszámból dolgozó vállalkozások gyorsan ki is esnek. A korábbi pályázatokkal szemben az elnyerhető támogatás mértéke is csökken.

A pályázat másik különlegessége, hogy a vissza nem térítendő támogatáshoz kapcsolódik egy kedvező kamatozású kölcsön, amit kötelező felvenni.

„A számos korlátozás és buktató mellett ez egy remek pályázási lehetőség, és talán idén az utolsó, ahol a nagyobb méretű vállalkozások 500 millió forint támogatást tudnak lehívni egy-egy projektjük megvalósítására. Nincs még egy olyan pályázat jelenleg és nem is várható már idén, ahol vállalkozások innovációra tudnak jelentős összegeket támogatásból finanszírozni a Pest megyén kívüli településeken"– véli a Via Credit szakértője.

A fent említett pályázaton kívül csak négy másikra pályázhatnak idén a vállalatok kutatás-fejlesztéssel kapcsolatban, melyről már beszámoltunk.