A válság óta nem voltak ennyire elkeseredettek a londoni bankárok

politics referenda Horizontal CITY SKYSCRAPER The Canary Wharf finance district of London, encompasing the offices of HSBC, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, and other global banking corporations, is pitcured from Greenwich park in south-east London on
The Canary Wharf finance district of London, encompasing the offices of HSBC, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, and other global banking corporations, is pitcured from Greenwich park in south-east London on June 26, 2016. British business minister Sajid Javid on Sunday urged companies not to panic following Britain's vote to leave the European Union (EU) despite dire warnings of the economic consequences of the Brexit vote. "Our economic fundamentals remain strong. They're strong enough to weather any short-term market volatility," he said, after Thursday's vote plunged global financial markets and the value of the pound. / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
A 2008-as válság óta nem voltak ilyen pesszimisták a londoni bankárok, ami elsősorban a brexit várt következményeinek tudható be. A többség szerint ugyanis az Európai Unióból való kilépés igen jelentősen fenyegeti London dominanciáját a pénzügyi világban.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt nyolc negyedévből hét során folyamatosan romlott a Nagy-Britanniában dolgozó bankárok hangulata – derül ki egy brit felmérésből, melyet a tavalyi negyedik negyedévben készítettek el, és összesen 92 pénzügyi vállalat munkatársainak véleményét összegzi. A bankárok elsősorban a brexit kellemetlen következményeit és ezzel együtt a font túlzott felértékelődését látták a legnagyobb kockázatnak – írja a Bloomberg. Ezzel együtt

a megkérdezett cégek harmadánál gondolták azt, hogy a pénzügyi piaci feltételek romlani fognak a következő hat hónapban.

A pénzügyi szektor optimizmusa egyre zsugorodott az elmúlt két évben, miközben a vállalatok szinte egyöntetűen hangot adtak aggodalmaiknak a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok káros hatásaival kapcsolatban – mondta Rain Newton-Smith, a CBI vezető közgazdásza hétfőn.

Elárasztotta a pesszimizmus a londoni pénzügyi világot Forrás: AFP/Oli Scarff

Mindeközben a világ pénzügyi vezetői sokkal jobb hangulatban találkoztak Davosban a múlt héten, és alapvetően arra jutottak, hogy a világgazdaság javuló tendenciát mutat, ahogy az üzleti aktivitás egyre javul, a vállalatok pedig jól tudják felhasználni az olcsó forrásokat. Az egyik oldalról a Citirgroup vezérigazgatója például jelezte, készek arra, hogy az új forrásokkal még gyorsabb bővülést érjenek, míg a politika részéről az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, az Európai Unió támogat egy kedvező brexit-megállapodást, melynek részesei a pénzügyi társaságok is.

Ezzel szemben Londonban inkább pesszimizmus uralkodik. Ezt támasztja alá, hogy a megkérdezettek mindössze 13 százaléka nyilatkozta, hogy kedvezőbben látja az üzleti élet jövőjét, mint a megelőző negyedévben, miközben 35 százalék csökkenő optimizmusról számolt be.

Tízből kilenc válaszadó pedig közölte, a brexit jelenti a legnagyobb kihívást London dominanciájára a világ egyik pénzügyi központjaként.

Ami a felmérésből egyértelműen kitűnik, hogy a pénzügyi szektor szereplőinek kiemelt fontossággal bír, hogy a brexittel összefüggő tárgyalások hogyan alakulnak. Itt pedig nem csupán a végeredményről van szó, de arról is, hogy a felek mennyire tisztán fogalmaznak, és mennyire egyértelműen jelzik, pontosan mit kívánnak elérni. Ezzel együtt viszont az is látszik, hogy nem egyértelmű a helyzet megítélése az iparág egészében. Egyes alszektorokban ugyanis, mint az életbiztosítás vagy a gépjármű-finanszírozás, növekvő optimizmus volt tapasztalható a felmérés szerint.