Közel 50 milliárd dollárt bukott egy hét alatt az Apple

Tim Cook Apple vezérigazgató
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 08: Apple CEO Tim Cook delivers the keynote address during Apple WWDC on June 8, 2015 in San Francisco, California. Apple annouced a new OS X, El Capitan, and a new iOS during the keynote at the annual developers conference that runs through June 12. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ahogy folytatódott az Apple részvények eladása, a technológiai vállalat egy hét alatt 46 milliárd veszített a piaci értékéből. A befektetői idegességet az fűtötte, hogy egyes hírek szerint igen gyenge az iPhone X iránti kereslet.
Vágólapra másolva!

Miután hétfőn 2,1 százalékot gyengült az Apple papírja az amerikai tőzsdén, a társaság január 22. és 29. között összesen 46 milliárd dollárt bukott a piaci értékéből. Összevetésképpen, ez nagyjából megfelel Szlovénia éves nemzeti össztermékének. A hétfői esés háttérben az áll, hogy a hírek szerint a vállalat drasztikusan visszafoghatja az iPhone X gyártását a gyenge kereslet miatt – írja a CNBC.

Megcsapott részvények

Tovább fokozta az amúgy is meglévő befektetői idegességet, hogy hétfőn a Nikkei arról számolt be, a technológiai óriás csupán 20 millió iPhone X egységet gyártat le a beszállítóival az idei első negyedévben, szemben a novemberben célként kitűzött 40 millióval.

A hírügynökség szerint ennek oka az év végi ünnepi szezon során tapasztalt, a vártnál sokkal gyengébb kereslet.

Az eladási hullám következtében január 22. óta az Apple részvénye 5,1 százalékkal zsugorodott, aminek eredményeként az eladók 46,4 milliárd dollárt söpörtek ki az Apple piaci értékéből az elmúlt héten. A Nikkei információi egyébként csak tetézték az eddig megjelent híreket az iPhone X gyenge eladásaival kapcsolatban.

Az Apple árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

Ezzel együtt a JPMorgan elemzője, Narci Chang elemzésében azt jósolta, hogy az iPhone X gyártása 50 százalékot fog esni a márciusi negyedévben a tavalyi év utolsó három hónapjához képest. A szakértő 30 millióról 20 millióra csökkentette az első negyedéves gyártási prognózisát.

Beütött az óvatosság

Noha az Apple maga hivatalosan nem kommentálta a híreket, a Wall Street befektetési cégei széles körben reagáltak az értesülésekre, és

sokan visszafogták az Apple részvényeire kiadott minősítéseket.

A Longbow Research például vételről semlegesre fogta vissza a minősítését január 27-én, arra hivatkozva, hogy a társaság a vártnál kevesebb iPhone-t fog értékesíteni a 2018-as pénzügyi negyedévben. Az Atlantic Equities felülsúlyozásról szintén semlegesre húzta vissza az értékelését még január 22-én, mivel a cég szerint az Apple a korábban vártnál gyengébb eladási számokat fog produkálni a márciusi negyedévben.

Az Apple hivatalosan csütörtökön teszi majd közzé a legutóbbi negyedévre vonatkozó adatait.