A kkv-k stratégiája az életben maradáshoz a gyors reagálás lehet

Audi Hungária Motor Kft., Győr, robotok, humánerőforrás, automatizálás
Emberi és gépi munkaerő az Audi Hungári győri gyárában. Origo riport, 2016.
Vágólapra másolva!
Az agilitás javítása kiemelt fontosságú azon európai kis- és középvállalatok vezetőinek, akik a modern munkahelyben rejlő előnyöket szeretnék kihasználni. Egy új kutatásban a megkérdezett 1608 kkv vezetőinek többsége (86 százalék) azt állítja, hogy a 2018-as évben üzleti agilitásuk fejlesztésére összpontosítanak.
Vágólapra másolva!

A válaszadók fele (51 százalék) kifejezetten olyan új technológiákat tervez bevezetni, amelyek segítségével gyorsabban reagálhatnak az új trendekre és lehetőségekre, míg 52 százalékuk azt mondja, hogy a korszerű munkahelyi technológia előnyei nélkül öt éven belül elbukhatnak - írja a Piacésprofit.hu a Ricoh Europe megbízásából készített új tanulmány alapján.

Az kkv-k döntéshozói egyértelműen olyan technológiákat részesítenek előnyben, amelyek közvetlenül kielégítik az alapvető munkavállalói igényeket. Úgy vélik, hogy

az automatizálás (72 százalékuk szerint), az adatelemzés (64 százalékuk szerint), a dokumentumkezelés (62 százalékuk szerint) és a videokonferencia (56 százalékuk szerint)

lesz a leginkább kedvező hatással üzleti tevékenységükre.

A cégvezetők közel háromnegyede leginkább az automatizálásban hisz Fotó: Marton Szilvia - Origo

Az intelligens munkahelyi technológiák teljesítménybeni és innovációs előnyeit kulcsfontosságúnak tartják az üzleti sikerhez.

A megkérdezettek 70 százaléka szervezetük sikerességének fő okaként a technológiát emelte ki,

amely valóban erős érv az egyes munkahelyek digitális korszerűsítése mellett.

Ehelyett bölcsen olyan eszközökbe fektetnek, amelyek valódi, pozitív hatással lesznek mindennapjainkra. Akik eddig még nem tették meg, muszáj elgondolkodniuk azon, hogy a technológia miképpen teszi lehetővé a munkavállalóik számára a gyorsabb és intelligensebb munkavégzést, ezáltal agilisabbá téve üzleti tevékenységüket. Ha ezt nem teszik meg, hamar szembesülhetnek a piaci lemaradásukkal, mely bukásukhoz vezethet." - mondta Diez-Aguirre, a Ricoh Europe alelnöke.

A kkv-k szempontjából persze tényleg nem jelentenek áttörést jelenleg az olyan új technológiák, mint a blockchain vagy a VR, de már mindkettőre felfigyeltek a cégek. A blockchain technológia széleskörű felhasználhatóságáról folyamatosan cikkezik a hazai sajtó is, mely elsősorban pénzügyi szolgáltatásokban használható fel, de könyvelésre, vagy akár választásokra is alkalmas lehet a blokklánc rendszer. Márpedig ezekből az előnyökből előbb-utóbb a kkv-k is részesülhetnek majd, és így később a kkv-k is megjelenhetnek ezen a területen, mint befektetők.