Fix összegű béremelést vállalt a Dunaferr

coworking
Hány munkaórán át tart ki a csillogás?
Vágólapra másolva!
A fizikai dolgozók 50 ezer, a szellemi foglalkoztatottak 40 ezer forint emelést kaptak.
Vágólapra másolva!

Nem szokványos az a bérmegállapodás, melyet a Dunaferr kötött a szakszervezetekkel, írja a Magyaridők.hu.

A megállapodásban fix összegű béremelést vállalt a Dunaferr, a fizikai dolgozók havi 50 ezer, a szellemi foglalkoztatottak pedig 40 ezer forint emelést kaptak, emellett a cafeteria keret is 15 százalékkal nőtt.

A béremelés felét januártól, a másik felét júliustól kapják meg a dolgozók. A Magyar Idők úgy értesült, hogy a hetekig zajló egyeztetéseken

erős nyomásgyakorlásnak bizonyult a szakszervezetek sztrájkkészültségre vonatkozó bejelentése,

hiszen a sikeres béremelést ezt követően tudták elérni.

A munkabeszüntetéssel kapcsolatos érdekképviseleti nyomásgyakorlás hatásos fegyver a bértárgyalásokon Forrás: hubwestminster

A fix összegű munkabér emelés egy tavaly ősszel, az érdekképviseleti oldalról előkészített javaslat alapján történt, melyet a dolgozók megkérdezését követően készítettek el. A mostani bérmegállapodásnak egy 13 százalékos alapbérfejlesztéssel futottak neki a szakszervezetek, ami differenciált emelés lett volna: elsősorban ott nőtt volna a bér, ahol nehéz a munkaerő-utánpótlás. A Dunaferr azonban végül 63 millió forintos alapbérfejlesztési keretet képzett és elfogadta a tavalyi fix összegű béremelési javaslatot.

A Dunaferrnél sokkal nagyobb volt a vezetőség ellenállása a tavalyi évben, amikor a sztrájkot is kilátásba helyezték.

László Zoltán, a vasasszakszervezetek alelnöke szerint

minden bértárgyaláson hatásos fegyver a sztrájkkal kapcsolatos nyomásgyakorlás, mert a munkáltatók az elmúlt napokban öt cégnél is visszaültek a tárgyalóasztalhoz.

Köztük a Knorr–Bremse budapesti részlegénél is, ahol korábban sosem volt még ilyen helyzet. A hírről az Origo is beszámolt.