Vágólapra másolva!
Idén 80 milliárd dollárra teszik az okosvárosokkal kapcsolatos globális befektetéseket, azonban ez csak nőni fog: néhány év múlva már 130 milliárd dollár fölé is emelkedhet ez az érték. Egyértelmű, hogy kkv-ként is megéri beszállni, egyébként idehaza is.
Vágólapra másolva!

Világszinten 80 milliárd dolláros piacot prognosztizál az okosvárosok fejlesztéseiből friss kutatásában az IDC, melyről a Hwsw.hu számol be. A piackutató cég első ízben tett közzé olyan útmutatót, amelyből

felkészülhetnek, és kialakíthatják stratégiájukat az okos városok infrastruktúráit fejlesztő cégek és azok beszállítói.

Az IDC számításai szerint ráadásul ez a 80 milliárd dollárnyi pénz 2021-re már 135 milliárd lesz.

A képen Debrecen, hazánk egyik élenjárója az okosváros fejlesztések terén Forrás: Flickr.com / captainpirx

Az okosvárosokban a digitalizáció és a technikai haladás köszön vissza, mely a klasszikus városi ökoszisztémát turbósítja fel a digitalizáció előnyeivel, a település elkötelezettségétől és persze rendelkezésre álló pénzétől függően. Az informatikában manapság divatos hívószavak, mint a Dolgok Internete (IoT), a Big Data, mesterséges intelligencia, vagy épp a felhőszolgáltatások köszönnek vissza az okosváros fejlesztésekben is.

Ezek aztán a közbiztonságról a közműveken át a közlekedésig, a kultúráig vagy az egészségügyi ellátásig szinte minden területet magukban foglalnak.

Az IDC úgy gondolja, hogy 2018-ban a fejlesztések elsősorban az intelligens közlekedésről, az adat-vezérelt közbiztonságról, illetve a rugalmas energiaszolgáltatásról, valamint az infrastruktúráról szólnak majd. A digitális forgalomvezérlés várhatóan Amerikában, Nyugat-Európában, illetve Japánban terjed majd el, míg a közbiztonsággal kapcsolatos fejlesztések elsősorban Kínában és az Egyesült Államokban.

A piackutató cég meglátása szerint ebben az évben az Egyesült Államok költi majd a legtöbbet az okosvárosokkal kapcsolatos infrastruktúrákra, összesen nagyjából 22 milliárd dollár értékben. A második helyre Kínát prognosztizálja a kutatás, hasonlóan jelentős nagyságrendű összeggel, 21 milliárd dollárral.

Hazánkban a Lechner Tudásközpont foglalkozik az okosváros fejlesztések koordinálásával és a okosvárosok szakmai hátterének biztosításával.