A fiatalok hozzák a haladást egy cégben, de az idősek a tapasztalatot

fiatal főnök, idős beosztott illusztráció
Vágólapra másolva!
Bő 10 év múlva a munkavállalók egyharmada 55 év feletti lesz az Európai Unióban, ami megnehezíti majd a fiatal csapatok építését, helyette talán a fiatalos lesz a jobb kifejezés. Ez viszont azért tűnik nehéznek, mert már a 45 év feletti munkavállalókkal szemben is jelentős előítéletek tapasztalhatók.
Vágólapra másolva!

A Restart-Up közösség alapítóinak fejvadászok jelezték, hogy rengeteg 45 év feletti, képzett és tapasztalt munkavállalók önéletrajzával rendelkeznek, de nem tudják őket kiközvetíteni a piacon, miközben sok területen munkaerőhiány tapasztalható - írja a Hrportál.hu.

A Restart-Up ezért előadást és workshopot szervezett HR-eseknek, kifejezetten a 45 év felettiek foglalkoztatásáról.

Világos, hogy a fejlett világban a növekvő átlagéletkor azt hozza magával, hogy egyre nagyobb az idősek aránya a munkavállalói rétegben is. Miközben a növekvő átlagéletkor jó hír, a fiatalok csökkenő aránya felveti, hogy az utánpótlással előbb-utóbb gond lesz.

Az Egyesült Államokban például növekszik az idősebb munkavállalók száma, azonban a nyugati munkáltatók gyökeresen másképp állnak hozzá az idősebb munkavállalókhoz, mint idehaza. Míg nyugaton semmi félnivalója nincs egy idősebb munkavállalónak az előítéletektől, addig

itthon már nem tanácsos születési dátumot írnia az önéletrajzba vagy fényképet csatolnia, hogy legalább az interjúig eljusson.

A következő évtizedben a vezetőknek meg kell tanulniuk a középkorú generáció beintegrálását a munkahelyi közösségekbe - amivel egyébként a nyugati társadalmakban nincs probléma Forrás: Shutterstock

Müller Helga, a Restart-Up társ-alapítója, operatív vezetője szerint

A Restart-Up felméréseből az jött ki, hogy a cégek majdnbem felénél előfordul, hogy elzárkóznak a középkorúak felvételétől, sőt még az is probléma, hogy a munkáltatók képviselői maguk is fiatalok, így nem tudják, hogyan kell kommunikálni egy idősebb emberrel.

Éppen ezért fontos, hogy a munkáltatók tegyenek ez ellen. A Restart-Up eddig 700, nyelveket beszélő, diplomás, tapasztalt pályázót támogatott az önéletrajz megírásában, továbbá egyéb módokon, személyiségtesztekkel, egyéni coachinggal, stílustanácsadással, fotózással is támogatták őket. Emellett egy olyan weboldalt is üzemeltetnek, ahová az idősebb generációk iránt nyitott cégek jelentkezését várják, akiket az álláskeresőkhöz hasonlóan segítenek.

Természetesen a 45 év feletti munkavállaló már nem viszonyul úgy a technológiai újdonságokhoz, mint egy 10-20 évvel fiatalabb, és talán a gyorsasága is kívánnivalót hagy maga után a fiatalokhoz viszonytva, de a vezetőket igenis fel kell készíteni arra, hogy a tapasztaltabb munkaerőt is beintegrálják a közösségükbe, és lebontásk az előítéleteket.

Sőt, nemhogy lebontani kell az előítéleteket, de a generációk együttélését is segíteni, amiből új értékek, új életfelfogás és új tapasztalatok születhetnek. A sztereotípiák kigyomlálásával magát az embert kell megítélni, megítélni, ehhez pedig a vezetők szemléletváltozására és nagyobb érzékenységére van szükség.