A magyarok nem félnek a munkanélküliségtől

Egészségkövet segít, hogy jobban érezd magad a munkahelyeden
business woman
dolgozó nő nők
vállalat
értekezlet
Vágólapra másolva!
Az előző negyedévhez képest egyes szegmensekben kis mértékben mérséklődtek a különbségek a munkavállalói bizalom terén novemberben, ugyanakkor továbbra is magas, csaknem 70 pontos értéket vett fel az index, ami egy 5 pontos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év azonos időszakához képest 8 százalékpontot emelkedett, ezzel 69 pontos értéket vett fel novemberben a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös novemberi munkaerőpiaci kutatásának Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe, így az időszakonként tapasztalható ingadozások ellenére továbbra is egy emelkedő tendenciáról beszélhetünk.

A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra.

Míg 2014 novemberében 60, egy évvel később 61, tavalyelőtt 64, 2017-ben pedig már 69 pontot ért el a munkavállalói bizalmi index értéke, emellett azt is fontos kiemelni, hogy a több mint három éve indult kutatás során az index most vette fel a második legmagasabb értékét.

- mondta Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

A munkavállalók 73 százaléka érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad a munkahelye.

A megkérdezettek háromnegyede egyáltalán nem tart attól, hogy 5 éven belül elveszíti munkahelyét Forrás: Thinkstock

Az iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások és az érettségivel rendelkezők alkotják a legbizakodóbb csoportot 70 és 72 ponttal, utánuk 68 ponttal következnek a legfeljebb 8 osztályt végzettek, a sort pedig 65 ponttal zárják a szakmunkás papírral rendelkezők.

Minden korcsoportban jelentős javulás tapasztalható az elmúlt években: jelenleg mindegyik korosztály 69 pontot ért el.

A lakóhely szerinti bontásban az átlagosnál nagyobb eltérés figyelhető meg a településméretek között: a budapestiek körében 73, a városban élőknél 69, míg a falvakban élőknél 65 pontot mértek. A Közép-Magyarországon élőknél egy folyamatos és stabil növekedést figyelhetünk meg: 2016-ban 66, 2015-ben 63, 2014-ben 59 pontot ért el a bizalmi index.