A kötvények bedönthetik a részvényárfolyamokat

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Ha úgy alakulna, hogy az amerikai 10 éves lejáratú államkötvény hozama megüti a 4,5 százalékot, az igen jelentős pofont adna az amerikai részvénypiacnak. A Goldman Sachs vészjelzése szerint ebben az esetben akár 25 százalékos szakadás is bekövetkezhetne.
Vágólapra másolva!

Az amerikai nagybank alapvetően arra számít, hogy a 10 éves lejáratú állampapír hozama 3,25 százalékon áll majd az idei év végére. Mindazonáltal a Goldman Sachs elvégzett egy stressz tesztet, melynek során megvizsgálta, mi történne, ha a hozam felkúszna egészen 4,5 százalékig. Az elemzők arra jutottak, hogy egy ilyen forgatókönyv komoly csapást jelentene a részvényárfolyamoknak – írja a Bloomberg.

A Goldman elemzői szerint ha a 10 éves papír hozama az év végére elérné a 4,5 százalékot, az 20 és 25 százalék közötti zuhanást eredményezne a részvényárfolyamokban. A bank közgazdásza, Daan Struyven hozzátette,

egy ilyen eshetőség az amerikai gazdaságot is kellemetlenül érintené, azonban nem okozna recessziót.

A Goldman tesztjének azért van manapság jelentősége, mert a legutóbbi korrekció részben éppen azért következett be, mert a befektetők megriadtak attól, hogy a 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama megközelítette a 3 százalékot.

A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozamának alakulása Forrás: investing.com

A legtöbb stratéga egyébként korábban úgy számolt, hogy a részvények gond nélkül képesek erősödni, amíg a kötvényhozam nem éri el a 3,5-4 százalék körüli szintet. Közép-európai idő szerint kedd délelőtt a 10 éves papír hozama 0,37 százalékos emelkedéssel 2,870 százalékon állt.

Ha összejönne a Goldman által jósolt vészforgatókönyv, és beütne a 20-25 százalékos szakadás az S&P 500 részvényindexben, az azt jelentené, hogy

a január 26-án elért 2872,87 pontos csúcsból kiindulva a mutató egészen a 2155-2298 pontos szintig is lesüllyedhet.

Az S&P 500 hétfőn 1,18 százalékos erősödéssel 2779,60 ponton zárt. A legutóbbi korrekció idején azonban február 8-án az index lement egészen a 2581 pontos mélységig is. Ezek alapján azonban úgy látszik, amennyiben megvalósul a Goldman negatív jóslata, még bőven van mozgástér lefelé az amerikai részvények számára.