A milliárdos szerint a vagyon önmagában nem boldogít

Warren Buffett
DETROIT, MI - SEPTEMBER 18: Billionaire investor Warren Buffett speaks at an event called, "Detroit Homecoming" September 18, 2014 in Detroit, Michigan. The purpose of the invitation-only event of Detroit expatriats is to give the group a chance to reconnect, reinvest and reinvent with their hometown. The topic of Buffet's conversation was, "Why I'm Bullish on Detroit." Bill Pugliano/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bár a legendás amerikai befektető, Warren Buffett jelenleg 91,1 milliárd dolláros összvagyonnal rendelkezik, legutóbb mégis azt mondta, nem a pénz a boldogság kulcsa. A guru bevallotta, nagyon is élvezte azokat a napokat, amikor jelenlegi vagyonának még csak a töredéke volt meg.
Vágólapra másolva!

„Akkor sem voltam boldogtalan, amikor 10 ezer dollárom volt" – mondta a CNBC-nek adott interjújában Warren Buffett, legendás befektetési guru, a Berkshire Hathaway vezérigazgatója.

Buffett hangsúlyozta, az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a több pénz nagyobb boldogságot is jelent. Ez azonban önmagában nem igaz.

Ha valakinek 100 ezer dollárja van, és boldogtalan, akkor az az ember egymillió dollárral sem lesz boldogabb

– foglalta össze bölcsességét a befektető.

Nem az összeg számít

Ráadásul, ha valakit csak a pénz érdekel, és összejön az 1 millió dollárja, akkor körülnéz, és ez a boldogság azonnal eltűnik, ha meglátja azokat, akiknek 2 millió dollárjuk van. „Nem leszel sokkal boldogabb, ha megduplázod a vagyonodat" – mondta.

Éppen ezért Buffett azt tanácsolja, ne az határozza meg a boldogságot, hogy valakinek éppen mije van, hiszen vagyonszerzés közben is elég jól érezheti magát az ember.

Warren Buffett Forrás: AFP/Paul Morigi

Noha Buffett közönségének jelentős része számára az egymillió dolláros vagyon is messze elérhetetlen, a kutatások valóban igazolják azt, hogy

az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a boldogság és a vagyon, illetve a pénzköltés közvetlen összefüggésben állnak egymással

– mint ezt Elizabeth Dunn, a British Columbia University pszichológia professzora kifejtette a CNBC-nek.

Idő és boldogság

Érdekesség, hogy Dunn társszerzője volt egy tanulmánynak, amely kimutatta, ha boldogságról van szó, a legfontosabb „valuta" manapság az idő. Mint állítják, az embereknek nincs végtelen mennyiségű pénze, vagyis valaminek a megvásárlása egy másik dolog megvásárlásáról való lemondást is jelent.

A fókusz tehát sokkal inkább átáll a puszta vagyonszerzésről egy olyan szemléletre, amely központjában az áll, hogy az egyén olyan dolgokat vásároljon meg a pénzén, melyek valóban boldoggá teszik.

A guru szerint aki 100 ezer dollárral boldogtalan, 1 milliótól még nem lesz boldog Forrás: AFP/Mark Wilson

Buffett egyébként még tavaly mondta, hogy teljesen elégedett lenne azzal, ha csak évi 100 ezer dollárt keresne, mivel már megvan az a befektetése, amely boldoggá teszi:

egy ház, amelyet 1958-ban vásárolt, és amelyben ma is lakik.

A guru hozzátette, elég nagy vagyona van ahhoz, hogy akár 120 méteres jachtot vagy 20 házat vegyen. Azonban kiemelte, ha mindezeket megvenné, akkor sem lenne boldogabb.