Hát ezt is megértük: fapados repül majd az Antarktisz felett

Antarktisz
Vágólapra másolva!
Olyan extrát kaphatnak ingyen az egyik fapados légitársaság utasai, amiért mások rengeteg pénzt fizetnek: az Antarktisz látványát.
Vágólapra másolva!

A Norwegian norvég fapados légitársaság azt tervezi, hogy Buenos Airesből közvetlen járatot indít Szingapúrba. A hatalmas távolság miatt egy technikai megállóra azért szükség lesz az Ausztrál nyugati oldalán lévő Perthben – írja a The West Australian.

Ez lesz az első olyan menetrend szerinti járat, amely az Antarktisz felett halad el.

Buenos Aires és Perth nagyjából azonos szélességi körön fekszenek (kettejük közt az eltérés durván 2 és fél fok). A legrövidebb távolság azonban nem a szélességi kör mentén haladva mérhető közöttük, hanem az Antarktisz felett. A repülési idő így 15 óra alatt lenne.

A tervezett járat útvonala Forrás: onemileatatime.boardingarea.com

Mivel a Föld felszíne nem síkba fejthető felület, az alakzatokat (távolságok, szögek, területek) nem lehet torzítás nélkül síkban ábrázolni. A jelenleg általában használt Mercator-vetület egy hengeres térképészeti vetület, melynek hátránya a nagyarányú méret- és alaktorzítás, ami az egyenlítőtől távolodva a sarkok felé egyre nagyobb mértékű. Az ilyen térképeken például a Buenos Aires és Perth közötti legrövidebb útvonal görbének látszik, holott az a valóságban egyenes.

Jelenleg a legdélebbi útvonal a Buenos Airesből Aucklandbe, illetve a Santiago de Chiléből Sydneybe repülő járatoké. Ezek ugyan megközelítik az Antarktiszt, de nem repülnek el felette.

A jelenlegi legdélebbi útvonalak Forrás: onemileatatime.boardingarea.com

A Norwegian argentin leányvállalata már megkapta az engedélyt a Buenos Aires-Perth útvonalra, a szingapúri engedély pedig folyamatban van. Az útvonalat az Airbus A350-ese, valamint a Boeing 787-ese és 777-ese is képes repülni. A Norwegian jelenleg 787-eseket üzemeltet, és 18 további rendelése van erre a típusra.

Minek érte egy vagyont fizetni?

Az ausztrál Qantas légitársaság már most is üzemeltet charter járatokat az Antarktisz felett az érdeklődő turistáknak – írja a One Mile at a Time. A repülési idő körülbelül 12 órás, aminek jelentős részében a déli kontinensben lehet felülről gyönyörködni. A Norwegian utasai ezt a látvány ingyen kapják majd a fapados jegyükhöz.