Elbizonytalanító jelek a befektetők előtt

grafikon automatizált befektetés
21450982 - tablet pc on the working table
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetek tőzsdei lejtmenete egyértelműen elbizonytalanította a befektetőket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek tőzsdei lejtmenete egyértelműen elbizonytalanította a befektetőket, amit jól mutat a piaci nyugtalanságot jelző VIX index kiugrása is. A gazdasági növekedés stabil, a részvénypiaci korrekció is mérséklődött, a jegybanki szigorítások miatt azonban a befektetőknek mégis hozzá kell szokniuk az elmúlt évekhez képest nagyobb árfolyamkilengésekhez, ami a befektetések szempontjából is új megközelítést, rugalmas stratégiát követel.

Az egyik legfontosabb tőzsdei index, az S&P500 várt ingadozását mutató - „félelemindexként" is ismert – VIX index kiugróan magas értéke egyértelmű jele annak, hogy a befektetők igencsak érzékennyé váltak az elmúlt hetek árfolyam-ingadozásai hatására.

A kilengés nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy 2016 eleje óta nem volt hasonló mértékű tőzsdei korrekció, amikor is a kínai lassulástól való félelem söpört végig a piacokon.

- elemezte a helyzetet Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portólió-menedzsere.

Az MXWO index és a VIX index alakulása az elmúlt időszakban

"A világgazdaság impozáns növekedése és az alacsony kamatkörnyezet alapvetően továbbra is kedvez a részvény eszközöknek. A gazdasági adatokra, és ennek nyomán a jegybanki szigorítással kapcsolatos várakozások változására azonban érzékenyebben reagálhatnak a piacok, így kisebb-nagyobb korrekciókra is számítani kell. Azt is látni kell persze, hogy nem a mostani folyamat rendkívüli, sokkal inkább az elmúlt két évben jellemző gyakorlatilag folyamatos, látványosabb korrekcióktól mentes időszak volt egy mesterséges, védett állapot a részvénypiacok számára.

Az új, egészen pontosan inkább a tőzsde normális ingadozásához való visszatérés természetesen a befektetések terén is más stratégiát igényel. Eddig ugyanis azok az ún. trendkövető alapok teljesítettek jól, amelyek meglovagolták a folyamatos emelkedést. Ha feltételezzük, hogy az előttünk álló időszakban nagyobb árfolyam-ingadozás fogja jellemezni a részvénypiacokat, akkor

érdemes áttérni az ingadozó árfolyamokat kiválóan kezelő, rugalmas összetételű befektetésekhez, mint például az abszolút hozamú alapok vagy a benchmarkolt alapok,

amelyek emelkedő piacon profitot realizálnak, csökkenő piacon pedig vásárolnak" - tanácsolja a befektetési szakember.