Kína idén lenyomja az eurózónát

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
Történelmi jelentőségű év lehet a 2018-as, mivel a várakozások szerint Kína nominális GDP-je meghaladja majd az eurózóna országainak összesített kibocsátását. Mindeközben a világ második legnagyobb gazdaságának vezetése határozottan állítja, kézben tartják a sokak által igen veszélyesnek tartott adósságállományt.
Vágólapra másolva!

Kína bruttó hazai terméke (GDP) idén elérheti a 13 200 milliárd dollárt, amivel a várakozások szerint le fogja nyomni az eurózóna 19 tagállamának összesített, 12 800 milliárdos nominális GDP-jét – derül ki a Bloomberg adataiból.

Kína hatása a világ pénzügyi- és nyersanyagpiacaira immáron igen jelentősnek számít, ráadásul az ország gazdaságának mérete már feszültségeket is szülhet olyan területeken, mint a kereskedelem vagy a beruházások, melyek külpolitikai vitákkal is kiegészülhetnek – mondta Rob Subbaraman, a Nomura Holdings vezető feltörekvő piaci közgazdásza.

Mindeközben a kínai pénzügyminiszter szerdán kijelentette,

országa teljes magabiztossággal fordul a rendszerszintű adósságkockázatok felé, és képesek lesznek kivédeni az esetleges nehézségeket.

Ennek részeként a kormány tovább kívánja erősíteni a kontrollt az önkormányzatok helyi adósságai fölött – idézi a Reuters Xiao Jie szavait.

Súlyos adósságok mellett bővül a kínai gazdaság Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Kína ésszerű kvótákat fog meghatározni az önkormányzatok hitelfelvételeire vonatkozóan, és igyekszik leépíteni a „kaotikus" adósságfinanszírozást – mondta a pénzügyminiszter. A magabiztos kijelentés azért lényeges, mert a nemzetközi elemzők már jó ideje aggódnak amiatt, hogy a kínai nyomasztó adósságállomány fenntarthatatlan, és

súlyos kockázatokat jelent a világ második legnagyobb gazdaságának egészére nézve.

A kínai állami szervek arra számítanak, hogy nem lesz érdemi változás a kormányzati adósságrátában a következő években a tavaly mért szintekhez képest – tette hozzá a pénzügyminiszter.
A kínai kormány teljes adóssága a tavalyi év végén 29 950 milliárd jüan (4730 milliárd dollár) volt. A GDP arányos adósságráta ezzel együtt 36,2 százalékra zsugorodott a 2016-ban mért 36,7 százalékról.