Vágólapra másolva!
A következő évadban 14 különböző bérlettel, nagy sikerű sorozatok folytatásával, izgalmas újdonságokkal és egy különleges VR (virtuális valóság) házbemutató túrával várja a közönséget a Müpa.
Vágólapra másolva!

Sir John Eliot Gardiner, Sir Simon Rattle, Gyenyisz Macujev, Midori, Olga Peretyatko, Baráth Emőke és Philippe Jaroussky, Várdai István, Michael Volle és az Akademie für Alte Musik Berlin. Csupán néhány név a Müpa 2018/2019-es évadának hazai és külföldi sztárfellépőinek listájáról. A következő évadban 14 különböző bérlettel, nagy sikerű sorozatok folytatásával, izgalmas újdonságokkal és egy különleges VR (virtuális valóság) házbemutató túrával várja a közönséget a Müpa. Az új évad koncertjeire a bérletek március 9-től kaphatóak.

A 2018/19-es évad együttese, a Magyar Állami Népi Együttes Forrás: Müpa

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója azt mondta az évadot ismertető sajtótájékoztatón, hogy „rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a hozzánk érkező világsztárok, a hazai művészeti szcéna kiválóságai és a nézőink úgy fogalmaztak, hogy

Mi pedig 2018/2019-ben is teret adunk a legkülönbözőbb műfajoknak, a legkülönbözőbb generációknak, a hazai és a nemzetközi művészeti élet legjobbjainak.”

A Müpa az új szezonban a kivételes programkínálat mellett több újítással is készül. A 2018/2019-es évadban legendás karmesterek adják egymásnak a pálcát a Bartók Béla Nemzeti hangversenyterem színpadán: fellép többek közt Sir John Eliot Gardiner, Sir Simon Rattle, Michael Tilson Thomas, Mariss Jansons, François-Xavier Roth, Fischer Ádám, valamint a fiatalabb generáció csillaga, a görög-orosz származású Teodor Currentzis. A balti országok 100 éves függetlensége előtt tiszteleg Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar, a hegedűművész Midori pedig a Müncheni Kamarazenekarral érkezik.

Az orosz zongoravirtuóz, Gyenyisz Macujev Forrás: Müpa

Az évad művésze 2018/2019-ben az orosz virtuóz, Gyenyisz Macujev, az évad együttese megtisztelő címét pedig a Magyar Állami Népi Együttes kapta, így három-három előadásuk lesz a következő évadban.

Olga Peretyatko operaénekesnő Forrás: ALIKHAN/Alikhan

Összeszokott párosként érkezik szeptemberben Baráth Emőke és Philippe Jaroussky, és a szezon egyik csúcspontja Olga Peretyatko februári áriaestje lesz, de a kamarazene kedvelői is

izgalmas évad elé néznek,

mivel Várdai István Frankl Péterrel Beethoven cselló-zongora szonátákat, Baráti Kristóffal és Szűcs Mátéval pedig Brahms-zongoranégyeseket játszik majd. A virtuozitásáról híres rézfúvós együttes, a Canadian Brass Ensemble izgalmas, a zenetörténeten átívelő műsorral érkezik. A Régizene Fesztivál nyitóprodukciójával indul a tavasz a Müpában: Michael Volle és az Akademie für Alte Musik Berlin koncertjén Bach kantátáit hallhatja a közönség. A tíznapos eseménysorozat vendége lesz a Václav Luks vezette Collegium 1704, míg Montéclair Jephté című operája Vashegyi György vezényletével az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában csendül majd fel. Emellett

folytatódnak a magyar zenekarokat és karmestereket bemutató koncertek:

a pulpituson Madaras Gergely, Farkas Róbert, Dobszay Péter és Cser Ádám váltják majd egymást a különböző zenekarok élén. Folytatódik a népszerű, az Európai Hangversenytermek Szervezetével (ECHO) közösen megvalósított fiatal tehetségeket bemutató sorozat, a Rising Stars, ahol francia, német, brit, holland, katalán, iráni és osztrák származású művészek lépnek fel a zenei és nemzeti sokszínűség jegyében.

A 2018/2019-es évadban is különleges könnyűzenei és világzenei koncertek, újcirkusz produkciók és táncelőadások színesítik majd a Müpa kínálatát. A jazz rajongóinak Joe Lovano, Peter Erskine és a Budapest Jazz Orchestra, valamint a Mnozil Brass koncertjével készül a Müpa, de ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz, a hazai könnyűzene legkiemelkedőbb alakjai pedig a Hey, June! fesztiválon lépnek fel. Az újcirkusz kedvelőinek az új évadban sem kell nélkülözniük a Recirquel Újcirkusz Társulat előadásait.

Folytatódik a szoros együttműködés a Budapesti Fesztiválzenekarral: az Európai Hidak 2018 fókuszpontjában a Baltikum és Lengyelország áll majd, a sokak által várt egész napos zenei maraton pedig ez alkalommal Debussy és Ravel életművét járja körül. 2019 júniusában két alkalommal ismét látható lesz a teljes Ring, azaz Wagner A nibelung gyűrűje tetralógiája Fischer Ádám vezényletével, az immáron a Wagner-rajongók zarándokhelyévé vált Budapesti Wagner-napokon.

Az új évadban továbbra is számtalan gyerekeknek, családoknak és fiataloknak szóló program várja az érdeklődőket a Müpában. Az idősebb zenekedvelő korosztály pedig ismét megválthatja a jelentős kedvezményt nyújtó Seniorok évada bérletét. Már tizenegyedik éve várja az opera szerelmeseit a Metropolitan-közvetítések sora, és folytatódnak a Müpa irodalmi estjei, a Literárium, a Literárium extra, és a Vers-estek, melyek fellépői többek között Nádas Péter, Cserna-Szabó András és Rakovszky Zsuzsa lesznek.

Az új évad egyik nagy újítása a VR-élmény lesz. Káel Csaba erről azt mondta, „szeretnénk, ha a Müpa által kínált élmények mindenki számára elérhetők lennének, ezért egyre inkább birtokba vesszük a digitális teret is: 360 fokos felvételekkel készülünk, hogy a legteljesebb képet mutathassuk meg egy-egy produkcióról, a próbafolyamatról, az épületről, valamint VR (virtuális valóság) tartalmakkal és online platformjaink fejlesztésével használjuk ki a digitális technológiában rejlő legizgalmasabb és legújabb lehetőségeket”

A Müpa legújabb fejlesztése a VR-techológiával készített házbemutató filmet és applikációt. A Teremről teremre szolgáltatás részeként a látogatók VR-szemüvegek segítségével, magyar és angol nyelven is elérhető, vezetett virtuális séták során 360 fokban barangolhatják be az épületet a zongoralifttől a zsinórpadlásig.