Hét állítás az autólízingről, ami nem igaz

Autóvásárlás kontra lízing - Női szemmel család
Egy lízingelt autónál a javítás költségeit a lízingelő cég állja
Vágólapra másolva!
A gépjárműlízing egyre népszerűbb juttatás a cégeknél, amely a céges flottára jutó költségvetést is kedvező irányba befolyásolhatja, hiszen nem kell megvásárolni az autókat. Sokan azonban még mindig nem hiszik el, hogy jobban járhatnak vele.
Vágólapra másolva!

Az operatív lízing lényege, hogy az autó nincs annak a tulajdonában, aki használja, ezért a futamidő végén visszakerül a tulajdonoshoz. Ebből következik, hogy

a használója nem fizeti ki az autó teljes vételárát, helyette csak a használat arányában fizet, és még önerőre sincs szükség, a bérleti díj pedig egyből elszámolható költségként, szemben a nehézkes amortizációval.

A gépjárművek szervízelési és téli-nyári gumicseréit sem a használója, hanem az autó tulajdonosa intézi.

Az Autopro.hu cikke nyomán most a lízing szakértője, a LeasePlan tollából ismertetjük a 7 leggyakoribb tévhitet az autólízinggel kapcsolatban.

1. Nem a kkv-k igényeire szabták

Dehogynem! Nincs induló költség, és az autó beszerzési árának ÁFA-ja is megtakarítható, a bérleti díj után járó forgalmi adó pedig a használat arányában visszaigényelhető.

2. Drága

A jármű üzemeltetésével kapcsolatos költséget gyakran nem veszik figyelembe a cégvezetők, csak összeadják a havi bérleti díjakat és összevetik az autó árával.

3. Kiszámíthatatlan

Forintalapú finanszírozással és állandó kamattal a havidíj fix és kiszámítható. Minden más költséget a lízingbe adó visel.

Egy lízingelt autónál a javítás költségeit a lízingelő cég állja Forrás: Thinkstock

4. Bonyolult

Nincsenek járulékos ügyintézések és kiadások. Bár az operatív lízing díjának kiszámolása első ránézésre bonyolultnak tűnhet, a végeredmény azonban jól érthető és átlátható.

5. Rugalmatlan

A márkafüggetlen flottakezelők segítségével bármely gyártó bármelyik modellje igénybe vehető, és létezik akár már egyhónapos bérleti konstrukció is.

6. Kockázatos

Az apró betűs részektől, a könyvelési problémáktól és a flottakezelővel kapcsolatos aggodalmaktól megmenthet egy megfelelően megválasztott, szakértő lízingpartner.

7. Csak a saját autó az igazi

A flottaszerződés lehet olyan, hogy a szerződés lejártakor a cég versenyképes áron megvásárolhassa az autót, így már a lízing alatt is a sajátjának érezheti bérlője a gépjárművet. De sokan inkább a lízingelés szabadságát élvezik, amikor kedvükre cserélhetnek autót bármikor, annak megvásárlása nélkül.

Cikkünk forrása az Autopro.hu írása volt, amely további részletekkel is szolgál a témában.