Mehet Tajvanra a magyar csirke és a sertéshús

gazdaság állat feldolgozás baromfi baromfifeldolgozás libahús szájmaszk üzem alkalmazott
Kiskunfélegyháza, 2016. december 5. Hízott libát dolgoznak fel az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. kiskunfélegyházi üzemében 2016. december 5-én. A víziszárnyas-termékeket előállító cég 805 millió forintos kapacitásbővítő beruházást hajt végre, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium 402 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segít. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Újabb 8 baromfi vágóhíd, valamint 1 baromfi- és 2 sertésfeldolgozó üzem kapta meg az exportengedélyt a tajvani Állat- és Növény-egészségügyi Ellenőrzési és Karantén Hivataltól.
Vágólapra másolva!

Ezzel 27-re emelkedett azon hazai létesítmények száma, ahonnan termékeket szállíthatnak a kelet-ázsiai térségbe.

A Földművelésügyi Minisztérium közölte, a legutóbb engedélyt nyert üzemek között bajai, hajdúböszörményi, kecskeméti, kerekegyházi, kiskunfélegyházi, kiskunhalasi, kiskunmajsai, mezőkovácsházi, nyírgelsei, orosházi, pusztamérgesi, szarvasi, szekszárdi, szentesi, tamási és törökszentmiklósi székhelyű vállalkozás is található.

Az engedélyezett üzemek listájának bővülése kiváló lehetőség a baromfiszektor számára, hogy a tavalyi madárinfluenza járvány miatti jelentős exportkiesés után növelhessék az árukivitelből származó bevételeiket.

A tavalyi madárinfluenza járvány után most végre bővül a magyar húsexport Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A tajvani magyar húsexport újabb 11 magyar céget érint. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, egyben az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a mostanival együtt már 9 sertés- és 18 baromfiüzem rendelkezik tajvani exportengedéllyel.

- tette hozzá a miniszteri biztos. Ráadásul a most engedélyt kapott cégek nagy része már rendelkezik potenciális tajvani partnerrel, és a kivitel megkezdésével csak az engedélyre vártak.

A tajvani statisztikai hivatal adatai szerint a Tajvanra irányuló magyar sertésexport értéke öt év alatt megtízszereződött:

míg 2013-ban 1,2 millió dollár volt, 2017-ben már elérte a 14,4 millió dollárt. A baromfiexport pedig 2013-tól 2017-ig ötszörösére emelkedett, 400 ezer dollárról 1,9 millió dollárra.