A csok miatt szárnyalt a takarékok hitelkihelyezése

ÉPÜLET LAKÓÉPÜLET családi ház FOTÓ ÁLTALÁNOS építkezés Építőipar - Energia - Épül az első aktív ház Pilisszentivánon
Akár két hét alatt felhúzható, ha nem is kulcsrakészen
Vágólapra másolva!
Harminc százalékkal növelte hitelezési aktivitását a Takarék Csoport.
Vágólapra másolva!

Összesen 410 milliárd forintnyi új hitelt folyósított tavaly a Takarék Csoport, csaknem 90 milliárd forinttal többet, mint 2016-ban. A mérlegfőösszege alapján negyedik legnagyobb hazai bankcsoport jelentős bővülést ért el mind a lakossági, mind a vállalkozói hitelkihelyezésekben, miközben intenzíven részt vett az állami gazdaságélénkítő programokban is.

Jelentős mértékben járult hozzá a hazai háztartások finanszírozásában tavaly bekövetkezett fordulathoz a ma már 1 millió magánszemélyt kiszolgáló, országszerte több mint ezer fiókot működtető Takarék Csoport. A bankcsoport 2017-ben folyamatosan a piaci részesedése felett vett részt a lakosság jelzálog-finanszírozásában: tavaly közel 70 milliárd forintot folyósított, amely 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A lakossági jelzáloghitelezési aktivitás növekedésében komoly szerepet játszott a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok), emellé ugyanis az igénylők többsége lakáscélú hitelt is felvett.

2017-ben minden ötödik, csok által támogatott új lakást vagy családi házat a Takarék Csoport közvetítésével vásárolta meg az új tulajdonos. Az elmúlt két évben már több mint 12 ezer csok-kérelemre szerződött a bankcsoport, együttesen mintegy 37 milliárd forint értékben, átlagosan 3 millió forint összegben. A Takarék Csoport projektfinanszírozási üzletágán keresztül tavaly több mint 1300 lakás megépítését tette lehetővé.

Alapvetően a csok húzta a lakossági hitelezési piacot a Takarék Csoportnál Forrás: Magyar Távirati Iroda Zrt./Balaton József

A vállalati szegmensben is jelentős bővülést mutatnak az adatok: a Takarék Csoport az elmúlt évben összesen 275 milliárd forint értékben folyósított új hiteleket –

ez a 11 százalékos növekedés meghaladta a hazai bankszektor piaci átlagát.

A Takarék Csoport által üzemeltetett 420 MFB Pont 2017 végéig már 291 milliárd forintnyi igényt fogadott be és 56 milliárd forint új hitelt folyósított, ebből tavaly közel 50 milliárdot.