Bajban van a Zara anyacége

Zara
People pass by a Zara shop announcing discounts on the first day of the winter sales in Barcelona on January 7, 2017. / AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Egy évtizede nem látott gyenge nyereségességet produkált a Zara ruhamárka mögött álló Inditex. A világ legnagyobb ruházati kiskereskedelmi vállalata ezzel egyre nehezebb helyzetben van az olyan versenytársakkal szemben, mint a Hennes & Mauritz (H&M).
Vágólapra másolva!

A januárig tartó pénzügyi évben 56,3 százalékra szűkült a Zara márkát tulajdonló Inditex bruttó haszonkulcsa, köszönhetően a kellemetlen devizahatásoknak.

Ezzel a vállalat nyereségessége egy évtizede nem látott mélypontra süllyedt,

miközben a bevételek három éve nem mutattak ilyen gyenge növekedési ütemet – idézi a Bloomberg a spanyol cég szerdán kiadott közleményét.

Az adatok megjelenésére a vállalat részvénye 3,1 százalékos eséssel reagált a madridi tőzsdén. Közép-európai idő szerint szerda kora délután a papír azonban már 1,5 százalék fölötti erősödést produkált.

Nyomás alatt

Az Inditex nyereségességét igen negatívan érintette az erős euró, mivel a vállalat költségeinek jelentős része a közös valutában realizálódik. Ráadásul a cég bevételeinek komoly hányada is az eurózónából származik. Emellett a társaság sokat költött a boltjainak átalakítására, illetve az online üzlet kiterjesztésére – reagálva például az Amazontól érkező versenybeli nyomásra.

Zara bolt bejárata Forrás: AFP/Josep Lago

A közlemény szerint

a rossz európai időjárás negatívan érintette a keresletet, ami szintén rontotta az Inditex eredményeit.

Tavaly ugyanis hidegebb volt Európában, mint a megelőző évben, ami kellemetlenül érintette az Inditex üzletét – mondta Anne Critchlow, a Société Générale londoni elemzője. Hozzátette, a spanyol cég nem az egyetlen, amely megszenvedte az időjárási helyzetet.

Mindemellett tavaly a befektetők is elfordultak az Inditex részvényétől, ahogy a papír 2008 óta a legrosszabb éves teljesítményt hozta össze. Jelenleg a részvényárfolyam hároméves mélypont körül mozog.

Vagyonok és részvényesek

Az Inditex 81 éves alapítója, Amancio Ortega, jelenleg a világ hatodik leggazdagabb embere, de Ortega vagyona érezhetően zsugorodott a társaság részvényárfolyamának gyengülésével.

Augusztusban ugyanis az üzletember még a második leggazdagabb volt a Bloomberg listáján.

A Zara egyik legnagyobb versenytársának számító Hennes & Mauritz (H&M) elnöke szintén kapott egy ütést az elmúlt időszakban, mivel Stefan Persson vagyona hatéves mélypontra esett, ahogy cégének részvényei szintén csökkenéseket mutattak.

Az Inditex részvényárfolyamának alakulása Forrás: investing.com

Volt azonban két kedvező eleme is az Inditex jelentésének. Egyrészt a cég arról számolt be, hogy az online értékesítések 41 százalékkal erősödtek, és elérték a 2,5 milliárd eurót – ez a teljes eladás tizede volt. Ezzel párhuzamosan

a cég 10 százalékkal emelte a kifizetett osztalékot,

amivel 69 százalékra erősödött a társaság kifizetési rátája, vagyis az az arány, melyet a cég a nyereségéből osztalék formájában visszajuttat a részvényeseknek.