Robbanásszerűen nő az exportképes magyar kkv-k száma

Kamionok állják el a Luxemburgba vezető E411-es autópályát egy kamionsofőr-tüntetésen a dél-belgiumi Spontin közelében. A nemzetközi fuvarozókból álló demonstrálók a belga kormány által a több mint 3,5 tonnás járművekre kiszabott útadója ellen tiltakoznak. Az új rendelet értelmében az ország közútjain közlekedő belga és külföldi teherjárműveknek az útdíj bevallásához használt fedélzeti egységgel (OBU) kell rendelkezniük (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
2014 és 2018 között többszörösére nőtt az exportképes magyar kis- és középvállalkozások száma, a 4 év alatt kétezerről 10-12 ezerre.
Vágólapra másolva!

Mindez az Eximbank azon adataiból derül ki, amely alapján az árbevétel legalább tíz százalékát külpiacon szerző exportképes magyar vállalatokat listázták.

- mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara külgazdasági évnyitó konferenciáján, Budapesten. Az államtitkár szerint a kárpát-medencei jelenlétet tovább kell erősíteni. Az elmúlt években több ezer kárpát-medencei határon túli magyar vállalattal alakítottak ki kapcsolatot a Magyar Nemzeti Kereskedőház közreműködésével,

ezt a kört szeretnék bővíteni nem magyar nemzetiségű cégek bevonásával.

Egyre több kkv exportképes, ez azonban még mindig kevés Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Tavaly 17 ezer új munkahely létrejöttét érintő 3,5 milliárd euró értékű szerződést kötöttek magyarországi beruházásról a Nemzeti Befektetési Ügynökség közreműködésével, zömében külföldi tulajdonú vállalatokkal. Mindez a magyar kkv-k versenyképességét segíti.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke bejelentette, hogy a kelet-európai térségben elsőként 2018-ban Budapesten rendezik meg a fiatal szakemberek európai bajnokságát, az EuroSkills versenyt. A kamara erős versenyben Norvégia előtt szerezte meg a 2018. évi EuroSkills rendezési jogát.