Újabb figyelmeztetés érkezett! Súlyos piaci szakadások jöhetnek

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Súlyos korrekció vár a részvénypiacokra az Allianz vezérigazgatója szerint. Oliver Bate úgy látja, a rendkívül magas árfolyamokat nem indokolják a vállalati alapok, ami hamarosan komoly bajokhoz vezet majd. Ráadásul egy kereskedelmi háború sem könnyítené meg a piaci helyzetet.
Vágólapra másolva!

A részvénypiacok már elég hosszú ideje szárnyalnak, a piaci értékeltségek extrém magas szinteken állnak, és ezeket nem lehet igazán alátámasztani a vállalati fundamentumokkal. Egy ilyen helyzet pedig várhatóan súlyos korrekcióhoz vezet majd – mondta a CNBC-nek Oliver Bate, az Allianz vezérigazgatója a hétvégén.

Mindezek következtében arra lehet számítani, hogy

a piacok egyre idegesebbek lesznek, és akár már középtávon beüthet egy súlyosabb korrekció

– figyelmeztetett a biztosító- és pénzügyi szolgáltató társaság vezetője.

Fő az óvatosság

Noha Bate jelezte, hogy egy ilyen esemény bekövetkeztének pontos idejét egyelőre nem lehet megjósolni, hozzátette, cégénél úgy látják, a kockázatokat a piac jelenleg erőteljesen alulárazza, ezért az Allianznál nagyon óvatosan kezelik a folyamatokat.

A magas értékeltségek már középtávon is elhozhatják a korrekciót Forrás: Pixabay.com

A vállalatvezér ráadásul már korábban is többször hangoztatta, hogy egyre közeledünk egy komolyabb korrekció felé.

Még januárban például úgy nyilatkozott, teljesen világos, hogy bekövetkezhet egy részvénypiaci szakadás.

Néhány héttel később, február elején, a részvénypiacok több mint 10 százalékos eséseket mutattak a korábban elért rekordokhoz képest. A vezető amerikai és globális indexek pedig átcsúsztak a korrekciós tartományba.

Fokozódó nyomás

Szintén nem segítené a piacot egy esetleges kereskedelmi háború kirobbanása. Az Egyesült Államok és Kína közti feszültség ugyanis fokozódik, ahogy az USA vámokkal sújtana akár 60 milliárd dollár értékű Kínából érkező importot (főleg az acél- és alumíniumtermékeket érintenék a vámok). Erre reagálva, Peking egy 128 amerikai áruból álló listát állított össze –ezek kereskedelmi értéke tavaly nagyjából 3 milliárd dollár volt – melyek potenciális célpontként szerepelhetnek a válaszlépések során.

Egy kereskedelmi háború sem segítené a piaci stabilitást Forrás: AFP/Christian Charisius

Bár Bate is hangsúlyozta, hogy egy kereskedelmi háború semmiképpen sem segítené a piacok stabilizálódását,

a kereskedelmi híreket szorosan követő befektetők szintén reagálnak a feszültségekre.

Pénteken például az amerikai Dow Jones részvényindex 5,7 százalékos gyengüléssel zárta a hetet, de az európai és az ázsiai tőzsdék is eséseket mutattak, ahogy a piacok egyre jobban árazzák be a kereskedelmi konfliktusok fokozódását.