Meglepő menekülési útvonalat találtak a befektetők

Görögország Európa zászló
An EU and a Greek flag wave in front of the ancient temple of Parthenon atop the Acropolis hill in Athens on July 7, 2015. Eurozone leaders will hold an emergency summit in Brussels on July 7 to discuss the fallout from Greek voters' defiant "No" to further austerity measures, with the country's Prime Minister Alexis Tsipras set to unveil new proposals for talks.. AFP PHOTO /ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Tovább folytatódhat a dél-európai részvények tavaly megkezdett ralija a hedge fund menedzserek szerint. Ráadásul egyesek úgy látják, ennek a régiónak a részvényei viszonylag immunisak lehetnek a világgazdasági kockázatokkal, például egy kereskedelmi háború kirobbanásával szemben.
Vágólapra másolva!

Bár a válság után sokan inkább eltávolodtak a gazdaságilag és pénzügyileg igencsak megsebzett dél-európai országoktól, az elmúlt időszakban visszatért a befektetők régióba vetett bizalma. A londoni Amber Capital hedge fund alapítója például különösen kedveli Olaszországot és Görögországot, melyek részvénypiaci benchmarkjai tavaly lenyomták a Stoxx Europe 600 index teljesítményét – írja a Bloomberg.

A térség papírjainak ráadásul megvan az az előnyük, hogy miközben az emelkedő hazai kereslet erősíti őket, relatíve

ellenállók az olyan tényezőkkel szemben, mint Kína, a kereskedelem vagy a technológia

– tette hozzá Joseph Oughourlian, az Amber Capital feje. Ezek pedig olyan világgazdasági és piaci tényezők, melyek a következő időszakban igencsak meghatározhatják a piaci hangulatot is – elég csak az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktusokra vagy a Facebook körüli, nemrég kipattant botrányra gondolni.

Hazai erő

A szakértő szerint Dél-Európa egyik nagy előnye, hogy gazdasági szempontból megvan a maga dinamikája.

Ez pedig jó lehetőséget jelent az olyan befektetőknek, akik a hazai orientációjú, tehát a globális változásoknak kevésbé kitett, vállalatok papírjait szeretik.

Ilyen az Amber Capital is, amely jelenleg inkább távol tartja magát az olyan befektetésektől, amelyek szorosan kötődhetnek a világgazdasági trendekhez, és ezáltal jóval kiszolgáltatottabbak.

Már elvonult a vihar a dél-európai piacok fölül Forrás: AFP/Aris Messinis

Ezt a stratégiát támasztja alá, hogy az USA és Kínai közötti kereskedelmi konfliktus nagyjából 10 százalékkal nyomta le a Stoxx Europe 600 indexet a januári csúcsáról. Ezzel együtt Oughourlian és csapata

jobban kedveli a „nem divatos" részvényeket és szektorokat,

beleértve a telekommunikációs és médiaszektor részvényeit is.

Az 1,7 milliárd dollárnyi eszközt kezelő Amber Capital többek között olyan cégekbe vásárolt be, mint a spanyol Promotora de Informaciones, a Telefonica, az olasz Telecom Italia, vagy a görög Hellenic Telecommunications Organization. A pénzügyi szektorban a hedge fundnak vannak érdekeltségei kisebb olasz bankokban, illetve az UniCreditben is.

Fedezék a világ ellen

Ráadásul az Amber Capital az olasz választás eredményeitől sem ijedt meg különösebbe, mivel a vállalatnál úgy látják,

az ország politikai változásai nem ütköznek össze az olasz gazdaság talpra állásával, melyet elsősorban a belső kereslet,

illetve az egyre jobban működő pénzügyi szektor hajt.

Óvatosak a befektetők a világgazdasági folyamatokkal Forrás: 123rf.com

Ezzel együtt a Bloomberg elemzése is hangsúlyozza, hogy nem az Amber az egyetlen hedge fund, amely igyekszik fedezékbe vonulni a globális bizonytalanságok elől. A nemzetközi gazdasági kockázatok ugyanis egyre többeket késztet arra, hogy inkább hazai fókuszú, kevésbé kiszolgáltatott lehetőségeket keressenek.

Komoly probléma például, hogy az amerikai Fehér Házban szinte már naponta változnak a tanácsadók, vagyis elég nehéz megmondani, merre mennek a dolgok – tette hozzá Oughourlian. Ezzel szemben Európa déli részén a globális növekedéstől függetlenül zajlik a talpra állás, ami manapság igen kedvező befektetési lehetőséget teremt.