Csed, gyed mellett lehet-e valaki egyéni vállalkozó?

2014. január elsejétől gyed mellett is dolgozhatnak a kisgyermekes édesanyák
Vágólapra másolva!
Hogyan folytatható csed és gyed mellett az egyéni vállalkozás, milyen feltételek mellett és milyen fízetési kötelezettségek és mentességek vannak? Milyen formában folytatható a vállalkozás, van-e összeghatár?
Vágólapra másolva!

Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő az Adózóna.hu-n azzal kezdi válaszát, hogy „A kötelező egészségbiztosításról szóló törvény 1997. évi LXXXIII. törvény 41. § (1) bekezdés b) pontja alapján nem jár csecsemőgondozási díj a biztosítottnak, ha bármilyen jogviszonyban – ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenységet – keresőtevékenységet folytat."

Ha a csedes nem is, de a gyedes dolgozhat egyéni vállalkozóként.

Keresőtevékenységnél ez esetben egy korlát érvényesül, mely szerint a gyermek születését követő 169. napot megelőzően nem lehet gyermekgondozási díj folyósítása alatt vállalkozói jogviszonyban dolgozni. Ezen kívül más korlát nincs.

2014. január elseje óta gyed mellett is dolgozhatnak a kisgyermekes édesanyák Forrás: Thinkstock

A vállalkozónak a gyed mellett 10 százalék nyugdíjjárulékot, 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot és 1,5 százalék munkaerő-piaci járulékot kell fizetnie a tényleges jövedelme (kivét) után. Azaz a gyermekgondozási díj folyósítása alatt a vállalkozónak nem az úgynevezett minimális alapok után kell megfizetnie a járulékokat. Ha a vállalkozó „jövedelmet vesz fel", akkor fizetnie kell a személyi jövedelemadó előlegen túl a járulékokat, ha azonban nincs havi jövedelme (kivétje), akkor nem áll fenn járulékfizetési kötelezettség.

Az egyéni vállalkozónak a vállalkozóként kivett tényleges jövedelme (kivétje) után meg kell fizetnie a 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adót.

Cikkünk forrásanyaga az Adózóna.hu cikke, ahol további részleteket is olvashatnak.