A kakaó volt az első negyedév legnagyobb sztárja

Ez zsír!, 10 „szuperétel", amivel feldobhatod az étrendedet, kakaóbab,
Vágólapra másolva!
Igencsak együtt mozogtak a legfontosabb nyersanyagok az idei első negyedévben. Bár alapvetően nagy kilengések nem voltak, egyes eszközök, mint a kakaó, az acél és a fém igencsak elszakadtak a mezőnytől.
Vágólapra másolva!

A globális gazdasági növekedés és a relatíve gyenge dollár befolyásolta leginkább a nyersanyagok irányát az idei első negyedévben. Az időszak legfontosabb általános eredménye az volt, hogy a megugró kereslet véget vetett a 2011 óta uralkodó medvepiacnak – idézi a MarketWatch Sal Gilbertie, a Teucrium Trading vezető befektetőjének szavait. Ezt támasztja alá az is, hogy a múlt hét közepéig a 24 nyersanyagot követő S&P GSCI Index 1,7 százalékot erősödött 2018-ban.

Mindazonáltal

az esetleges kereskedelmi háborúval kapcsolatos bizonytalanságok vegyes reakciókat váltottak ki a befektetőkből.

Leginkább a fémek piacát befolyásolták ezek a hatások, főleg, hogy a Donald Trump amerikai elnök által bejelentett importvámok elsősorban az acél- és alumíniumtermékeket érinthetik.

A mezőny és az elszakadók

Az acél ezzel együtt 33 százalékot drágult az idei első negyedévben, ami annak is betudható, hogy a fém iránt igen erős a kereslet, és ez lenyomja a kínálatot. Ráadásul három olyan szektor (építőipar, autóipar, energiaszektor) is jól teljesít, amely igen fontos az acélfogyasztás szempontjából – mondta Joseph Innace, az S&P Global Platts amerikai fémpicért felelős igazgatója.

Az acélt így csupán egyetlen nyersanyag, a kakaó tudta lenyomni a listán, 35 százalékos áremelkedéssel.

A drágulást elsősorban a nyugat-afrikai kitermelési problémák fűtötték.

Mérsékelt mozgást mutatott az olaj és az arany Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

A kiemelten fontos nyersanyagok közül az arany és az olaj árfolyamai pozitív eredményeket produkáltak az idei első negyedévben, azonban ezek az áremelkedések igen visszafogottak, 10 százalék alattiak voltak.

A legnagyobb vesztes emellett a szén és a cukor volt,

mely nyersanyagok 31, illetve 17 százalékot gyengültek – vagyis a szén egyértelműen leszakadt a mezőnytől. A cukor árfolyamára az növekvő indiai kínálat nyomta rá a bélyegét.

Kihívásokkal teli jövő

Szintén jelentősebb, 16 százalékos esést produkált a vasérc, amely nagyban függ a kínai építőipari szektor teljesítményétől. Éppen ezért egyes elemzők úgy látják,

ha a melegebb időjárás elkezdi felpörgetni a kínai aktivitást, az megerősítheti a keresletet az acél iránt, ami támogatná a vasérc árfolyamát is.

A jövőre nézve a nyersanyagok összetett kihívásokkal állnak szemben. A gazdasági növekedés enyhülése ugyanis visszafoghatja a keresletet, ami végső soron korlátozhatja a nyersanyagárak emelkedési lehetőségeit. Ezzel szorosan összefügg, hogy ha tovább fokozódna a kereskedelmi konfliktus az Egyesült Államok és Kína között, az szintén korlátokat szabathatna a potenciális áremelkedéseknek.