Megváltozik a munkavállaló státusza, ha nyugdíjigénylést nyújt be

Müller Péter - A hónap témája: Ha valamit nagyon akarsz, nem kapod meg! öreg  néni nyugdíjas
Vágólapra másolva!
A nyugdíjelbírálás időszakáról foglalta össze a tudnivalókat az Adózóna.hu. Ez az az időszak, amikor az igényt már benyújtották, de a határozat még nem érkezett meg. Ez az időszak számos dilemmát felvethet.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi szolgáltatás tekintetében a nyugdíjazás érdekében a biztosítási jogviszonyt meg kell szüntetni.

- írja Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő az Adózóna.hu hasábjain.

Mivel azonban a teljes körű nyugdíjhatározatot nem lehet ennyi idő alatt meghozni, ezért az igazgatási szerv a rendelkezésre álló adatok alapján végleges határozatot bocsát ki, amit aztán a hiányzó adatok beszerzését követően módosít, vagy előleget állapít meg.

Az előleget megállapító határozat már akkor is igazolja a nyugdíjjogosultságot és biztosítja az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot, ha a nyugdíj összege később még változik.

Ha valaki nyugdíj után is dolgozni szeretne, akkor ezt a döntést nem kell megvárnia. Ami viszont fontos, hogy

a nyugdíjigényben megjelölt napon nem állhat biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban.

Ezt a napot követően azonban már köthet új munkaszerződést.

A nyugdíjkérelmező legalább a megjelölt egyetlen napon nem állhat biztosítási jogviszonyban Forrás: Shutterstock

Aki pedig vállalkozóként lesz nyugdíjas, annak még ennyi teendője sincs, hiszen a nyugdíjazásával automatikusan kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak (vagy nem főállású kisadózóvá) minősül át, amely már nem jár biztosítási kötelezettséggel. Itt azonban el kell dönteni a pontos dátumot, hiszen

ha a nyugdíjigény napjától tér át a nyugdíjas vállalkozó szerinti járulékfizetésre, akkor a nyugdíjas státuszát még nem tudja igazolni. Amennyiben viszont megvárja a nyugdíjhatározatot, akkor később önellenőrzést kell benyújtani.

Széles Imre még egy fontos dologra felhívja a figyelmet a cikkben, ez pedig az önkéntes pénztári nyugdíjszolgáltatás igénybevétele. Előfordulhat, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár akkor is ragaszkodik a végleges nyugdíjhatározathoz, amikor erre nem lenne szükség, illetve nem is kérhetné.

További részletek az Adózóna.hu cikkében olvashatók a témáról.