Nagyot szólhatnak a friss vállalati profitok

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Tovább emelhetik a részvényárfolyamokat a vállalati profitok, melyek a vártnál sokkal erősebbek lehetnek az Egyesült Államokban – mondják a JPMorgan elemzői. A jelenlegi prognózisok ugyanis talán alulbecsültek néhány fontos, pozitív hatást gyakorló tényezőt.
Vágólapra másolva!

Hamarosan teljes gőzzel beindul az amerikai vállalati gyorsjelentési szezon, ahogy a nagy pénzügyi cégek is elkezdik közzétenni a számaikat. Ráadásul a JPMorgan szerint a vártnál jóval erősebbek lehetnek az első negyedéves eredmények – írja a CNBC.

A prognózisok azonban már így is elég erősek. Éves összevetésben nagyjából 17 százalékos profitnövekedést várnak az elemzők,

ami hét éve a legjobb negyedéves eredmény lenne az S&P 500 index vállalatainak körében.

A nyereségeket elsősorban a bevételek, illetve a decemberben elfogadott amerikai adóreformok hajthatták. Ezekhez jön még a relatíve gyenge dollár, a magasabb olajár, valamint számos más egyéb tényező is.

Szemben az árral

Ebben a környezetben jött tehát a JPMorgan, és közölte,

teljesen reális lehet a 21 százalékos profitnövekedés is.

A bank ezt arra alapozza, hogy az elemzői konszenzus – szerintük – nem vesz figyelembe több olyan területet, melyek erősen pozitív hatást gyakorolnak a céges eredményekre. Ilyen az elkölthető jövedelem emelkedése, a háztartások költségeinek csökkenése, valamint az erősödő fogyasztói bizalom – mondja Dubravko Lakos-Bujas, a JPMorgan vezető amerikai részvénypiaci stratégája.

Meglepően jó negyedévük lehetett a vállalatoknak Forrás: 123rf.com

A bank véleménye azonban jelentősen eltér a többségétől. Egyre nagyobb számban mondják ugyanis elemzők, hogy

az amerikai adócsökkentések hatásai már beépültek a tavalyi vállalati eredményekbe

– elsősorban az adóreformokkal kapcsolatos várakozásokon keresztül.

Hasító bankok

Mindazonáltal az jól látható, hogy az idei év eleje óta lendületesen megemelkedtek a vállaltokra kiadott profitvárakozások. A pénzügyi szektorra vonatkozó profitnövekedési prognózis például 10,7 százalékosról 24 százalékosra emelkedett.

Ennél egyedül az energiaszektor hozott össze nagyobb kilátásjavulást, köszönhetően az emelkedő olajárnak.

A menetrendet tekintve pedig már pénteken is lesz mire figyelni, hiszen olyan nagybankok teszik közzé eredményeiket, mint a Citigroup, a JPMorgan Chase vagy a Wells Fargo.