Nő a hazai vállalkozások száma, mint a gomba

udvariasság, emancipáció, hegesztőnők, a franciaországi Dunkerque-ben
Vágólapra másolva!
Részletes adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hazai cégvilágról. Továbbra is nő a gazdasági szervezetek száma (2017-ben 24 ezerrel), a vállakozások között az 50 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztatók vannak döntő többségben. A cégek fele és a vállalkozók negyede a közép-magyarországi nagyrégióban található.
Vágólapra másolva!

„A regisztrált gazdasági szervezetek száma, 2017„ című kiadványában részletes adatokat közöl hazánk vállalkozásainak helyzetéről a KSH.

2017. december 31-én a regisztrált gazdasági szervezetek száma meghaladta az 1 millió 870 ezret, ami 24 ezerrel több volt, mint egy évvel korábban.

A nyilvántartott vállalkozások száma 22 ezerrel nőtt. Ez a tendencia 1998 óta folyamatos, kivéve a 2014-es törést, mely jogszabályváltozás következtében adódott, de az addigi csúcspontot is meghaladtuk már.

A vállalkozások száma tekintetében jól állunk, a növekedés tavaly is folytatódott Forrás: AFP/Roger-Viollet

A vállalkozások 31 százaléka társas vállalkozás, 69 százalékuk önálló vállalkozó volt. Előbbiek száma csökkent, utóbbiaké nőtt.

A társas vállalkozások több mint felének, az önálló vállalkozók negyedének a székhelye a közép-magyarországi nagyrégióban volt.

A legtöbb vállalkozás továbbra is a mezőgazdaságban, az ingatlan-ügyletek, a kereskedelem, valamint a tudományos és műszaki tevékenység területén tevékenykedett.

A vállalkozások döntő többségének tevékenységében 50-nél kevesebb fő vett részt.

2017-ben az újonnan regisztrált vállalkozások száma 7,4 százalékkal volt több, mint 2016-ban. Mind a társas vállalkozások, mind az önálló vállalkozók új bejegyzéseinek a száma emelkedett.

A társas vállalkozások körében indított felszámolási eljárások száma az elmúlt három évben folyamatosan csökkent. A felszámolások csupán az egészségügyben nőttek, a többi nemzetgazdasági ágban mérséklődtek.

A KSH „A regisztrált gazdasági szervezetek száma, 2017" cmű kiadványa az alábbi linkről tölthető le.