Beüthet Japánban a túl erős világgazdaság

japán jen bankók
31042688 - selective focus on heap of japanese yen banknotes
Vágólapra másolva!
Várhatóan gyengülni fog a japán fizetőeszköz, ahogy egyre erősebb növekedést produkál a világgazdaság – mondja a Standard Chartered Bank globális makrogazdasági stratégája.
Vágólapra másolva!

Japánnak több szempontból is fejfájást okozhat a következő időszak. Amellett, hogy a jen még a relatíve gyenge dollár mellett is tovább eshet, a szigetország várhatóan nem fogja elérni a jegybank által meghatározott 2 százalékos inflációs célt 2019-re – mondta a CNBC-nek Eric Robertsen, a Standard Chartered Bank globális makrogazdasági stratégája.

A világgazdasági növekedés jó, főleg akkor, ha minél többen profitálhatnak a bővülésből. Mindazonáltal

Japán helyzetét erősen megnehezíti, hogy lényegében nincs infláció az országban

– tette hozzá a szakértő. Kiemelte, Japánban az infláció még mindig 1 százalék alatt van.

A jen piacán az a gond, hogy bár van gazdasági növekedés, a pénzügyi piacok stabilizálódtak, a japán deviza mégsem vonz annyi tőkét, mint amennyit normálisan szokott, ha a piacok stabilak. Mindazonáltal a jen hagyományosan menedékeszközként működik, vagyis ha a részvénypiacok elkezdenének korrigálni – például a geopolitikai feszültségek miatt –, abból a jen is profitálhat – hangsúlyozta Robertsen.

Haruhiko Kuroda, a japán jegybank kormányzója Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Mindeközben egy hétfői interjúban a japán jegybank kormányzója, Haruhiko Kuroda jelezte,

a központi banknak folytatnia kell az erősen alkalmazkodó (vagyis laza) monetáris politikáját,

ameddig a gazdaság el nem éri a 2 százalékos inflációs célt. Kuroda abban reménykedik, ez össze fog jönni 2019-ig.

A világpolitikai fesztültségek mellett azonban van egy másik opció is, amely erősítheti a jent. Ez a japán miniszterelnök, Shinzo Abe lemondása lenne, akinek igencsak beszakadt a társadalmi elfogadottsága az elmúlt időszakban. A háttérben az áll, hogy azzal vádolták a miniszterelnököt és feleségét, hogy politikai támogatásokat biztosítottak egyes ingatlanüzletekben.

Abe lemondása valóban erősíthetné a jent, de Robertsen szerint ez a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne.

Abe egyébként a kormányra kerülése óta agresszíven ösztönzi a gazdasági növekedést, támogatva a monetáris és fiskális élénkítéseket egyaránt. Mindezek azonban eddig inkább gyengítették a jent.