Nagy-Britannia új szövetségeseket találhat a világkereskedelemben

világkkereskedelem
--FILE--Containers unloaded from a container ship are loaded onto truck on a quay at the Port of Zhoushan in Ningbo city, east China's Zhejiang province, 1 December 2015. China's trade performance remained weak in November, casting doubt on hopes that the world's second-largest economy would level off in the fourth quarter and spelling more pain for its major trading partners. The sluggish readings will reinforce expectations of economists and investors that the government will have to do more to stimulate domestic consumption in coming months given persistent weakness in global demand. Exports fell a worse-than-expected 6.8 percent from a year earlier, their fifth straight month of decline, while imports tumbled 8.7 percent, their 13th drop in a row.
Vágólapra másolva!
A kutatások szerint Svájc, Kína és Dél-Korea is lendületes növekedést mutathat Nagy-Britannia exportpiacaként. Mindez azonban még mindig bőven elmarad az Európai Unió szerepéhez képest.
Vágólapra másolva!

A friss adatok azt mutatják, hogy az alábbi országok lettek Nagy-Britannia leggyorsabban növekvő felvevőpiacai: Svájc, Kína, Szaúd-Arábia, Hongkong, valamint Dél-Korea. Csak ebbe az öt országba összesen 71 milliárd dollár értékben exportált a szigetország – idézi a CNBC a Wyelands Bank és a Global Trade Review hétfőn publikált jelentését.

Az anyag prognózisa szerint

a Svájcba és Kínába irányuló export növekedési rátája évi 3,6 százalékos lehet 2021-ig,

míg Szaúd-Arábia elérheti a 2,9 százalékot ugyanebben az időszakban. A Hongkongba és Dél-Koreába irányuló export 1,2 százalékkal bővülhet 2021-ig.

A növekedési várakozások beteljesülése azt jelentené, hogy a brit export évente 2,1 milliárd dollár értékű extra bevételt realizálhat ezeken a piacokon.

Brexit és kereskedelem

Mindeközben a szigetország továbbra is egyezkedik az Európai Unióval azzal kapcsolatban, hogy a brexit után milyen kereskedelmi megállapodás lehetséges a két fél között. Jelenleg az egyik legérdekesebb kérdés, hogy lehetséges-e, hogy a britek valamilyen formában a vámunión belül maradjanak.

Messze az EU a britek legfontosabb kereskedelmi partnere Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Noha a leggyorsabban növekvő exportpiacok igen kecsegtetők a brit export számára, ezek szerepe még mindig bőven elmarad az Európai Unióétól.

Az európai kontinens továbbra is a legfontosabb kereskedelmi partner Nagy-Britannia számára, mivel a szigetország exportjának 46,3 százalékát ez a térség szívja föl.

A második az Egyesült Államok 17,2 százalékkal, míg a harmadik az ázsiai csendes-óceáni térség 7 százalékkal. Majd Afrika szubszaharai része következik (5,4 százalék), melyet a Közel-Kelet és Észak-Afrika követ (1,8 százalék), a lista végén pedig Dél-Amerika áll (1,2 százalék).

Nagy a tét

A Wylands számításai szerint az ázsiai csendes-óceáni térségbe irányuló export 3 százalékkal bővülhet évente 2021-ig, míg Dél-Amerikában a növekedési ráta például csupán 0,5 százalékos lehet.

A jelentés emellett hangsúlyozza, hogy

Nagy-Britannia számára igencsak fontos a kereskedelem, mivel ez adja az ország GDP-jének 58 százalékát.

Összevetésképpen, ez azt jelenti, hogy Nagy-Britannia a legnyitottabb gazdaság a G20 országok körében, és nyitottabb, mint Kína, az Egyesült Államok vagy Japán.

Az Egyesült Királyság 2016-ban 433,5 milliárd dollár értékben exportált, és 678,1 milliárd dollár értékben importált javakat a világpiacon.