Végéhez közeledik Európa nagy adósságdrámája

Görögország Európa zászló
An EU and a Greek flag wave in front of the ancient temple of Parthenon atop the Acropolis hill in Athens on July 7, 2015. Eurozone leaders will hold an emergency summit in Brussels on July 7 to discuss the fallout from Greek voters' defiant "No" to further austerity measures, with the country's Prime Minister Alexis Tsipras set to unveil new proposals for talks.. AFP PHOTO /ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Miközben Európa lassan kiengedheti Görögországot a pénzügyi szorításból, a feltételek kapcsán még mindig komoly bizonytalanságok vannak. A Nemzetközi Valutaalap szerint azonban a nyár végi határidőre a görög gazdaság kint lehet a mélyvízből, ha a hitelezők ésszerű megállapodása mellett a kormány tartja az eddigi terveket.
Vágólapra másolva!

Továbbra is jelentős ellentétek feszülnek Görögország hitelezői között azzal kapcsolatban, hogy milyen engedményeket kaphat a bajba került állam. Míg Németország a szigorúbb megoldások híve, addig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) engedékenyebb lenne a görög adósságokkal kapcsolatban – írja a Bloomberg.

Az óra azonban ketyeg, mert egyezségre kellene jutni még júniusban. Görögországnak ugyanis a nyáron újra a kötvénypiachoz kell fordulnia a tőkebevonásért, és nagyon nem mindegy, hogy Európa legeladósodottabb állama addigra milyen állapotban néz majd szembe a nemzetközi piacokkal.

Közeledő álláspontok

Mindazonáltal pénteken már úgy ültek össze Szófiában az Európai Unió pénzügyminiszterei, hogy Portugália képviselője (a tanácskozás elnöke) igencsak optimistán állt a kérdéshez. Mario Centeno jelezte,

az álláspontok sokkal közelebb kerültek egymáshoz a múltbéli vitákhoz képest.

Mindenesetre most már elég sürgős lenne valamilyen megállapodás, mert majdnem hat év telt el azóta, hogy Görögország ígéretet kapott arra, valamilyen formában könnyíteni fogják a 320 milliárd eurós adósságát. Az azonban még mindig nem világos, pontosan milyen kifutása lesz a görög adósságkezelésnek.

Görögország lassan kikerülhet a mélyvízből Forrás: AFP/Aris Messinis

Az sem mellékes, hogy Görögországban jövőre választások lesznek, és mivel a dél-európai állam még mindig érzi a megszorítások súlyos következményeit, nem meglepő, hogy

az athéni kormány nagyon szeretne elkerülni még egy mentőprogramot

– újabb megszorításokkal.

Vitás feltételek

A jelenlegi álláspontok alapján Németország már hajlandó lenne belemenni az adósságkönnyítésbe, de csak akkor, ha megmarad a felügyelet Görögország felett, akkor is, ha a jelenlegi mentőprogram befejeződik. Emellett

az sem mindegy, hogy egy esetleges könnyítés milyen hitelekre vonatkozna.

Az IMF például azt javasolja, hogy a bilaterális hitelekre is terjedjen ki az átszervezés, azonban ez több uniós országnak kellemetlen lehet, mivel egy ilyen lépésnek költségvetési vonzatai is lennének ezen országok számára.

További problémás kérdés a görög költségvetés. Egyes országok, beleértve a németeket is, azt akarják, hogy Görögország fenntartsa a 3,5 százalékos GDP-arányos költségvetési többletet 2022-ig, amely elvárás aztán 2 százalékra csökkenne annak érdekében, hogy az ország tudja fizetni az adósságait.

A görög gazdaság keményen megszenvedte az elmúlt éveket Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Az IMF-nek azonban

kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy Görögország tudna tartani középtávon egy 1,5 százalék fölötti többletet,

noha Athén az elmúlt években még túl is teljesítette ezt a szintet. Mielőtt azonban bármilyen határozott döntés születne a görög hitelállományról, az országnak még végre kell hajtania néhány elvárt intézkedést. Ilyen például egyes állami eszközök eladása, illetve az energiaipar reformja.

Számok és kilátások

A Valutaalap szakértői azonban most úgy látják, amennyiben Görögország bevezeti a tőle elvárt intézkedéseket, és ezzel együtt ésszerű megállapodás születik a hiteleiről, akkor az ország elvileg gond nélkül visszatérhet a piacra.

A számokat tekintve a görög gazdaság állapota még mindig nincs rendben.

A munkanélküliségi ráta 20 százalékon áll, ráadásul a gazdaság tavaly csupán 1,4 százalékkal bővült,

szemben az Európai Biztosság 2,7 százalékos korábbi prognózisával. Mindeközben a görögök lecsúsztak a globális versenyképességi rangsorban, az egyre öregedő társadalom pedig kezd demográfiai problémákat okozni.