Már fenyeget a következő összeomlás?

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
Kicsi – mindössze 10 százalék – az esélye annak, hogy 2018-ban fennmaradjon a világban a stabil növekedés, az alacsony infláció és kis volatilitás tavalyi évet jellemző szentháromsága. A hektikusabb, de még „normálisnak" tekinthető kilengésekkel tarkított piaci környezet esélye ezzel szemben 75 százalék, míg egy komoly összeomlás esélye 15 százalékra tehető – mondta Philippe Ithurbide, az Amundi globális elemzési vezetője tájékoztatóján. De honnan jöhet a következő válság?
Vágólapra másolva!

2017 csodálatos év volt a nemzetközi tőkepiacokon. Beindult a világban az összehangolt, egyidejű gazdasági növekedés, alacsony maradt az infláció és a kamatszint, miközben a jegybankok korábbi pénzteremtési akciói miatt rendkívül sok volt a pénz a piacokon. 2018 elején még elég sokan reménykedtek benne, hogy ez a mesebeli állapot akár még egész évben kitarthat, ma viszont már csak 10 százalék esélyt ad ennek Philippe Ithurbide, az Amundi vezető elemzője.

Az Amundi igazgatója szerint

2018 legvalószínűbb tőkepiaci forgatókönyve ma az, hogy a volatilitás megemelkedik, és rendszeresek lesznek a kisebb-nagyobb kilengések a piacokon.

Ennek 75 százalék esélyt adott előadásában. A legrosszabb forgatókönyv – miszerint 2018-ban drasztikus megingás következik be a piacon – valószínűségét 15 százalékra becsli a szakember. Egy esetleges válság sok helyről kiindulhat, a makrogazdasági tényezőktől a geopolitikai kockázatokig. Azonban tőkepiacok állapotát tekintve is találunk három kiemelkedően fontos kockázati tényezőt.

Veszélyes kötvények

A legnagyobb kockázatot a kötvénypiacok árazása hordozza magában, mert a jegybankok által a világra szabadított pénz jelentős része itt csapódott le.

(azaz lecsökkentek az előretekintő hozamelvárások). Egy 100 bázispontos hozamemelkedés jellemzően 6-7 százalékos veszteséget okozna a kötvényalapoknak Európában és Amerikában."

Nem árt az óvatosság Forrás: Pixabay.com

A második piaci kockázati tényező az amerikai részvénypiac lehet, ami számos befektető szerint rendkívül túlértékelt. Első ránézésre valóban „drágának" tűnhet az USA részvénypiaca, azonban a szakember szerint figyelembe kell venni, hogy

az amerikai gazdaság kivételesen dinamikus növekedési időszakot él át.

A Fed fokozatos szigorítását ellensúlyozhatják gazdaságpolitikai intézkedések (pl. adócsökkentés), így a vállalati profitok dinamikus emelkedése reális alapot teremthet a részvényárfolyamok további emelkedésének.

Fokozódó kockázatok

A harmadik gyakran emlegetett kockázati tényező a kínai hitelpiac. A kínai gazdaság a 2008-ban kitört nagy pénzügyi válság után is dinamikus növekedési pályán maradt, és a kormány továbbra is az évi 6 százalék feletti növekedést célozza. Ennek egyik következménye

az eladósodottság növekedése minden téren (állam, vállalatok, háztarások), ezért a globális kamatszint emelkedése nehéz helyzetbe hozná a kínai gazdaságot.

Az előttünk álló időszakban sok múlik azon, hogy az egyes régiók monetáris hatóságai milyen lépéseket tesznek a „normalizálódás" útján, az egyes gazdaságok mennyire igazolják vissza a piacok magas növekedési várakozásait, hogyan alakul az infláció, lesz-e valami a Trump elnök által belengetett kereskedelmi háborúból, vagy esetleg kirobban-e valami egyéb komolyabb konfliktus a világban. Izgalmasnak ígérkezik tehát az idei esztendő, de a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 2018-ban még nem alakul ki drámai helyzet a világban.