Kkv-s hitelbumm lesz idén az Ersténél

ERSTE Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19. erste, bank, pénz, pénzintézet
ERSTE Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
Az Erste Bank Hungary a hitelállomány jelentős növekedését tervezi a mikro-, kis és középvállalati üzletágban - mondta Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozási üzletág-vezetője egy sajtóbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

Várhatóan izgalmas időszak következik a magyar bankrendszerben, hiszen a Magyar Nemzeti Bank évi 5-10 százalékról évi 10-15 százalékra emelte a vállalati hitelbővülésre vonatkozó növekedési elvárásait. A jegybank előrejelzése szerint a vállalati hitelállomány GDP-hez mért aránya 2030-ra a mostani 17 százalékról 30 százalékra emelkedhet.

- emelte ki Erdei Zsuzsa, hozzátéve, ezért az Erste új terméket dolgozott ki.

A Power Business hitel leegyszerűsített hitelelbírálással bír, a bank 5 napon belüli ügyintézést ígér.

A mikro- és kisvállalkozások maximum 75 millió forint hitelt vehetnek fel ebben a konstrukcióban. A hitel tárgyi fedezet nélkül éven belüli és éven túli futamidőre vehető igénybe, legfeljebb 10 éves lejáratra, kamata pedig a mindenkori Bubor +1 százalék lesz, amihez havi 0,2-0,35 százalékos kezelési költség és kedvezményes garancia is kapcsolódik.

Az Erste belehúz a kkv-k hitelezésébe: a tavalyi hitelkibocsátás másfélszeresét szeretnék elérni idén Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bank mikro- és kisvállalkozási üzletága az évi maximum 300 millió forintos árbevételt elérő mikro- és kisvállalkozásokkal foglalkozik, míg a kis- és középvállalati üzletág ügyfelei évi 300 millió forinttól 15 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkeznek.

Erdei Zsuzsa elmondta: a mikro- és kisvállalkozásoknál az Erste az idén több mint 50 százalékos hitelállomány-bővülést tervez.

Az elmúlt évben a bank a kisvállalkozói üzletágban az ügyfelek számát 65 százalékkal növelte, idén további 17 százalékkal szeretnék bővíteni az üzleti partnereik számát. Az első negyedévben a hitelállomány növekedése mintegy 60 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest. A mikro- és kisvállalkozási szegmensben a banknak mintegy 50 ezer ügyfele van.

Az Erste Bank vállalati hitelállománya két év alatt 66 százalékkal, a 2015. végi 300 milliárdról 2017 végére 500 milliárd forintra emelkedett, és a bank az idén is a piaci átlag feletti növekedést tervez. A hitelintézetnek 6 ezer kis- és középvállalati ügyfele van, a hitelezési területen 1 százalék alatti nem teljesítő hitelállománnyal rendelkezik. A kkv-szegmensben a 2016 végi 130 milliárd forintról tavaly 31 százalékkal 170 milliárd forintra emelkedett a folyósított hitelek állománya.