Budapesten találkoznak a régió startupjai és a befektetők

Startup illusztráció
Vágólapra másolva!
Az egységesebb, hatékonyabb régiós piac érdekében hozza össze a Magyar Üzleti Angyal Egyesület (HunBAN) a közép-kelet európai „angyalbefektetőket" és a helyi startupokat május 9-én Budapesten. Az Angel Investment Day-en az üzleti angyal szervezetek képviselői, sikeres cégek, valamint olyan húzónevek vesznek majd részt, mint a Runtastic angyalbefektetője. A HunBAN versenyén induló legjobb ötleteket a rendezvényen értékes üzletfejlesztési, jogi és marketing támogatási csomagokkal díjazzák.
Vágólapra másolva!

A European Business Angel Network (EBAN) adatai szerint a teljes európai, korai fázisú vállalkozások befektetési piacára

2016-ban összességében a kockázati tőkével és a közösségi finanszírozással együtt 9,9 milliárd euró érkezett. Ebből az angyalbefektetések 2016-ban elérték a 6,7 milliárd eurót,

amely közel 10 százalékos növekedést jelent 2015-höz évhez képest. A lista élén természetesen a fejlett piacok állnak: az első helyezett 98 millió euróval az Egyesült Királyság, amit Spanyolország 66, Finnország 53 és Németország 51 millió euróval követ. A közép-kelet európai számok ennél jóval kisebbek,

azonban ebben a régióban is több, egyre erősebb befektetői közösség működik.

Az EBAN számításai szerint az ilyen típusú befektetések átlagos megtérülése kifejezetten magas, 5 év alatt mintegy 2,6-szoros.

A szervezők szerint egy egységes régiós startup piac jelentősen növelné a térség innovációs erejét és versenyképességét. A budapesti rendezvény célja ezért a befektetők és az induló vállalkozások, ötletgazdák összehozása, valamint az európai hálózaton belüli szorosabb régiós kooperáció támogatása.

A május 9-i budapesti rendezvény célja a régiós startup piac erősítése Forrás: Shutterstock

„A hosszú távú célunk az, hogy széleskörű együttműködéssel egy egységes piac irányába tereljük az iparágat, valamint népszerűsítsük az angyalbefektetést Közép-Kelet Európában. Az angyalbefektetés ugyanis nemcsak egy kifejezetten jól megtérülő befektetési forma, hanem a korai fázisú invesztíciók révén igazán hatékonyan segíti az előremutató vállalkozás ötleteket" – mondta Károlyi Antal, a Magyar Üzleti Angyal Egyesület elnöke.

A budapesti régiós találkozón a közép-kelet európai piac szlovén, szlovák, horvát, osztrák és magyar prominensei beszélnek üzleti tevekénységükről, a startup világ helyzetéről, valamint esettanulmányokat mutatnak be.

A rendezvény főelőadója Johann „Hansi" Hansmann, az osztrák startup szcéna vezéralakja, aki a Runtastic applikáción túl számos sikeres befektetést tud maga mögött. Az eseményen emellett ott lesz számos, már befutott vállalkozás, így például a nemrég eladott szegedi, biotechnológiával foglalkozó Solvo, a szintén szegedi, online marketing szoftvert fejlesztő Antavo alapítói és befektetőik, de olyan sikertörténetekről is lehet majd hallani, mint az önvezető technológiát fejlesztő, és hazánkban egyedüliként közúton tesztelő AIMotive sztorija.

Az Angel Investment Day-en hirdetik ki a HunBAN startup pitch vetélkedőjének nyerteseit is.

A legígéretesebb ötletek egyebek mellett több ezer euró értékben branding workshopot (Geometry Group), csapatépítést (Horizont Kraft Brewery), befektetési jogi tanácsadást (Bird & Bird Lawyer Office), valamint Bitdefender és Microsoft szoftver és cloud hozzáférést kaphatnak vállalkozásuk sikeres elindításához. A rendezvény partnere és támogatója továbbá a régiós angyalszövetségek mellett a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt, a Microsoft, valamint a Starschema.

A rendezvény részletes programja itt olvasható. Regisztrálni itt lehet.