A jegybank miatt szegényednek a svédek

svéd ingatlanpiac, 1 person 18th century 19th century Apartment building ARCHITECTURE BOARD BUILDING Day DWELLING EUROPE Gamla Stan HISTORY HORIZONTAL OLD TOWN Outdoors Pedestrian People Scandinavia Stockholm Stockholm County STREET Sweden WOMAN SQU
Sweden, Stockholm, Gamla Stan (Old Town), Kindstugatan street, houses of 18th and 19th century
Vágólapra másolva!
A közgazdászoktól a kisvállalkozókig egyre többen aggódnak Svédországban a gyengülő fizetőeszköz miatt. A jegybank politikája ugyanis mára sokaknak igen kellemetlen helyzetet kezdett okozni.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év közepe óta a svéd korona már több mint 10 százalékot gyengült az euróval szemben, aminek következtében egyre drágult az országba érkező import. Ez pedig egyre nehezebb helyzetet teremt például a kisvállalatoknak, amelyek működése sokkal jobban támaszkodik az importra az exporttal szemben – írja a Bloomberg.

A svéd deviza gyengülése azt követően indult el, hogy a skandináv ország központi bankja jelezte, elhalasztja a kamatpolitika normalizálását, vagyis maradnak a negatív kamatok, mivel a döntéshozóknak több megerősítésre van szükségük ahhoz, hogy az infláció tartósan a célként kitűzött 2 százalékon marad.

Az élénkítés kockázatai

Mindazonáltal ahogy a svédek egyre nagyobb arányban érzik az ultra laza monetáris politika hátrányait, a különböző szereplők elkezdtek felszólalni az ügyben. A Swedbank stratégája hangsúlyozta,

a svéd jegybank éppen az élénkítő politikájával hoz létre új kockázatokat.

A jelenlegi helyzet ugyanis inflációt generál, aminek következtében csökken a vásárlóerő, az importárak pedig emelkednek.

A lakosságnak sem kedvez a gyenge korona "Forrás: AFP/Pontus Lundahl "

A probléma részben az, hogy az ország kis- és közepes vállalatainak nagyjából negyede nettó importőr, és csupán 10 százalék termel kifejezetten exportra – hangsúlyozta a Svédországi Vállalkozók Szövetsége. Sokak szemében tehát a jegybank élénkítőnek szánt politikája inkább fenyegetés, mintsem segítség.

Mosógép helyett nyaralás

A lakosság számára az is gondot okoz, hogy külföldre utazáskor már érzik a gyengébb fizetőeszköz kellemetlen hatásait. Ez pedig nem elhanyagolható tényező, mert

– mondta Charlotte Hallencreutz, a legnagyobb svéd utazási iroda szóvivője. Ez azt jelenti, hogy a svédek inkább nem vesznek új mosógépet, de akkor is elutaznak időnként naposabb tájakra – tette hozzá.

Az euró/svéd korona árfolyam alakulása Forrás: investing.com

Mindemellett a gyenge korona a svéd vállalatokat is olcsó célponttá teszi a globális piacon. Nem véletlen, hogy

az országban a felvásárlások és összeolvadások száma több mint 200 százalékkal emelkedett 2017-ben.

Összevetésképpen, Nyugat-Európában ez a növekedési arány mindössze 38 százalékos volt.

A helyzet azonban nem csupán a lakosság és az üzleti élet, hanem a politika ingerküszöbét is elérte. Az ellenzék már jelezte is, hosszú távon nem fenntartható, hogy a korona ilyen gyenge legyen. Noha a svéd korona jelenleg a világ vezető devizái közül a legrosszabbul teljesítők között van, egyes elemzők szerint a skandináv fizetőeszköz izmosodhat az év végére. A korona egyébként csütörtökön kilenc napig tartó folyamatos süllyedést tört meg, miután a jegybank kormányzója, Stefan Ingves közölte, nem számít a fizetőeszköz további gyengülésére.