Mégis visszatér a készpénz kora?

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs is csatlakozott azon vezető Wall Street-i cégek közé, amelyek újra elkezdték felértékelni a készpénz, ahogy a részvények és a kötvények egyaránt egyre nagyobb bizonytalanságot mutatnak.
Vágólapra másolva!

A befektetési bank a közelmúltban rövid távra (három hónapos időtartamra) felülsúlyozta a készpénzt mint eszközosztályt. Ezzel együtt 12 hónapos időtartamra a Goldman semleges pozíciót ajánl – írja a MarketWatch.

– hangsúlyozta Christian Mueller-Glissmann, a bank részvénypiaci stratégája.

Noha a piaci volatilitás az év eleji kilengésekhez képest relatíve csökkent, a befektetői bizalom rövid távon alacsonynak mondható. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a gazdasági növekedés és az infláció együttes képe romlott, miközben a politikai bizonytalanságok továbbra is kockázatnak teszik ki a befektetőket – jelezte a bank. Mindeközben pedig még az amerikai állampapírok is nyomás alá kerültek.

Biztonság és kockázat

A Goldman azonban nem az első amerikai nagybank, amely elkezdte a készpénz mellett letenni a voksát. Még januárban,

a Morgan Stanley vagyonkezelője közölte, kiemelt fontosságú eszközosztálynak tekintik a készpénzt 2018-ban.

A Morgan akkor a rendkívül drága amerikai részvényárfolyamokra, az extrém bőséget mutató hitelpiacra, valamint a globális kamatok emelkedésére hivatkozott.

A Wall Street egyre jobban vonzódik a készpénzhez Forrás: 123rf.com

A részvények és a kötvények egyébként egyaránt szenvedtek eddig 2018-ban. A Dow Jones Industrial Average index 8,8 százalékkal marad el a januárban elért csúcsához képest, míg az S&P 500 mutató 7,2 százalékkal áll a rekordja alatt. Ráadásul mindkét amerikai részvényindex a leghosszabb korrekciós periódust produkálta a 2008-as válság óta.

Készpénz a kötvény ellen

Ezzel párhuzamosan a 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama az év elején mutatott 2,38 százalékról először 2,98 százalékig emelkedett, majd a múlt hónapban – négy év után először – a 3 százalékos lélektani határt is átlépte.

Az árfolyammal ellentétesem mozgó kötvényhozamok pedig várhatóan még tovább fognak emelkedni, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folytatja a megkezdett kamatemelési pályát.

A jelenség mögött álló dinamika abban áll, hogy a befektetők eladják a kötvényeket – felnyomva ezzel a hozamot –, mert arra számítanak, hogy a jövőben még magasabb hozam mellett tudnak majd vásárolni.

A Goldman ezzel együtt alulsúlyozza (vagyis eladásra javasolja) a kötvényeket, mivel a bank szerint ezek ma már kevésbé jó fedezetet nyújtanak a piaci esések ellen, mint korábban. Relatív bázison tehát a Goldman elemzői úgy számolnak, hogy a készpénz vonzóbb lett, mint az amerikai állampapír.