Megdőlt a legdrágábban elárverezett magánygyűjtemény világrekordja

David Rockefeller
David Rockefeller Sr. attends the 2016 Museum of Modern Art Party in the Garden at Museum of Modern Art on June 1, 2016 in New York City. | Verwendung weltweit/picture alliance
Vágólapra másolva!
Elkezdték elárverezni David Rockefeller magángyűjteményét, és már az árverés első napján, május 8-án megdőlt a legdrágábban elárverezett magánygyűjtemény világrekordja. A legnagyobb érdeklődés Pablo Picasso Fillette a la corbeille fleurie (Lány virágkosárral) című portréját övezte. 
Vágólapra másolva!

Korábban megírtuk, hogy elárverezik David Rockefeller magángyűjteményét, és a bevételből az örökösök kulturális, oktatási, orvosi és környezetvédelmi célokat támogatnak majd. Komoly dolog, hogy már az árverés első napján, május 8-án

megdőlt a legdrágábban elárverezett magánygyűjtemény világrekordja.

David Rockefeller amerikai milliárdos hagyatéka eddig 648,4 millió dolláros (172 milliárd forintos) bevételt hozott. A korábbi csúcsot Yves Saint Laurent francia divatfejedelem hagyatéka tartotta, 2009-es párizsi aukcióján 484 millió dolláros eredmény született.

A Rockefeller-aukció első napján 44 festményt árvereztek el,

főleg a 19. és a 20. században készült műveket. A legnagyobb érdeklődés Pablo Picasso Fillette a la corbeille fleurie (Lány virágkosárral) című portréját övezte. Csak ezért a festményért 115 millió dollárt fizetett a nyertes licitáló.

A Christie's aukciósház előzetes, a portréra vonakozó becslései nem haladták meg a 100 millió dollárt. A festményen a párizsi Montmartre virágárusa, Linda aktja látható egy kosár vörös rózsával. A spanyol festő 1905-ben alkotta a képet, egy évvel azután, hogy Párizsba költözött. Rockefeller előtt Gertrude Stein író és műgyűjtő tulajdonában volt, ő közvetlenül Picassótól vásárolta.

Több festmény eladási ára döntött rekordot kedden.

a Nymphéas en fleur (Virágzó vízililiomok) 84,7 millió dollárral Claude Monet legdrágább képe lett, az Odalisque couchée aux magnolias (Fekvő odaliszk magnóliával) 80,8 millió dollárral Henri Matisse, a La vague (A hullám) 35,2 millió dollárral Paul Gaugin, a Tigre jouant avec une tortue (Teknőssel játszó tigris) 9,9 millió dollárral Eugene Delacroix legmagasabb áron elárverezett alkotása lett.

A legendás olajmágnás Rockefeller 2017-ben 101 éves halt meg, végakarata szerint

a bevétellel különböző jótékonysági szervezeteket támogatnak.

A Christie's New York-i Rockefeller-árverése csütörtökig, az online licit pedig péntekig tart.