Május 15-ig még büntetés nélkül beadhatja ezeket a kérelmeket

kishantos, földbérlők, földbérlet, földszerződés, ökofarm, greenpeace, traktor, szántás
Kishantos, 2014. április 12. Munkagép a Fejér megyei Kishantoson 2014. április 12-én, miután az állami földpályázaton nyertes új bérlők elkezdték beszántani a korábbi - földpályázatokon vesztes - bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által ősszel és tavasszal elvetett növényeket. MTI Fotó: Koppan Viktor
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívást adott ki, ez alapján a termelők 2018. május 15-ig adhatják be egységes kérelmeiket támogatáscsökkentés nélkül. 2018. május 9-ig országosan több mint 128 ezer kérelmet nyújtottak be, ennek 75 százalékát a kamarai falugazdászok közreműködésével. Összességében mintegy 177-178 ezer egységes kérelem várható idén, így még 50 ezer kérelem beadására lehet számítani.
Vágólapra másolva!

2018. május 15-ig lehet szankciók nélkül beadni az egységes kérelmeket. A határidő lejárta után,

2018. június 11-ig a támogatás összegének munkanaponként 1 százalékos csökkenése mellett még beadható a kérelem,

ezt követően érdemi vizsgálat nélkül elutasítják azt.

A május 15-ig benyújtott kérelmet késedelmi szankció nélkül május 31-ig adatváltozással lehet módosítani. Június 1. és június 11. között módosított kérelem munkanaponkénti 1 százalékos csökkentéssel jár, de az állatalapú közvetlen támogatási kérelmeknél a munkanaponkénti 1 százalékos csökkentés már 2018. május 16-tól érvénybe lép.

A termelők 2018. május 15-ig nyújthatják be szankciómentesen az egységes kérelmeiket Forrás: MTI/Koppan Viktor

A gazdálkodók érdekében a Magyar Államkincstár idén is előzetesen ellenőrzi a kérelmeket.

Ha komolyabb hibát találnak, az ügyfélkapura küldött végzésben értesítik a gazdálkodókat.

A termelők az értesítésekben szereplő pontokon a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül még szankciómentesen módosíthatják kérelmeiket.

2018. május 9-ig országosan több mint 128 ezer kérelmet nyújtottak be a termelők, ebből 96 ezret (75 százalékát) a kamarai falugazdászok közreműködésével. A beadott kérelmek száma ugyan 5 ezerrel magasabb, mint tavaly ilyenkor volt, de így is mintegy 50 ezer kérelem beadására lehet még számítani.

A Kamara arra kéri a termelőket, hogy a változások miatt az aktuális előírásokról és kötelezettségekről tájékozódjanak a NAK portálján, vagy kérjenek segítséget a falugazdászoktól, ahová vigyék magukkal az őstermelői vagy kamarai kártyájukat is, a gyorsabb benyújtás érdekében.

Közös őstermelői kártya esetében a kártyán szereplő őstermelők közül mindenki kizárólag a saját nevében járhat el az egységes kérelem benyújtása során. Az agrár támogatások igénylésekor a gazdálkodónak személyesen célszerű eljárnia. Ha valamely családtagja nevében jár el, azt meghatalmazással teheti az MH1 nyilatkozat kitöltésével és aláírásával.