Kötelező-e a pénztárgép használata idénygyümölcs-árusításnál?

zöldségek gyümölcsök egészséges táplálkozás étel vitamin A lektinmentes diéta az új őrület, pedig sok egészséges ételt is tilt
Vágólapra másolva!
A kérdés a következő: "Egyéni vállalkozói tevékenységem bővítésénél idénygyümölcsöket és zöldségeket szeretnék árusítani (őstermelőktől veszem) bérelt területen, például TESCO parkolóban, mobil faházban májustól októberig. [...] Pénztárgép kötelező-e, vagy elég a nyugta?"
Vágólapra másolva!

A 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. számú melléklete sorolja fel azon tevékenységeket, amelyek folytatása esetén a vállalkozó csak online pénztárgép használatával tehet eleget nyugtaadási kötelezettségének, feltéve, hogy ennek feltételei egyébként az áfatörvény alapján fennállnak - írja Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszában az Adózóna.hu-n.

A pénztárrendelet tevékenységenként határozza meg, hogy az – áfatörvény 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában – nyugtaadási kötelezettségüknek kik azok, akik kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget. Ezek közt – mások mellett – a 47.1-47.7 és 47.91 TEÁOR alá tartozó tevékenységet végző adóalanyok szerepelnek.

A zöldségek és a gyümölcsök idény jellegű árusítása is pénztárgép-kötelezettséggel jár (képünk illusztráció) Forrás: Shutterstock

A kérdező feltehetően a TEÁOR 4721 – Zöldség, gyümölcs kiskereskedelme szakágazatba tartozó tevékenységet végzi –,

amire vonatkozik a pénztárgép kötelezettség.

Nyugtaadási kötelezettség akkor merül fel, ha az áfatörvény szerinti számlaadási kötelezettség alól azért mentesül az adóalany, mert a vevő nem adóalany, és a vásárlás/szolgáltatás igénybevétele ellenértékének adót is tartalmazó összegét a vevő legkésőbb a teljesítéssel egyidőben készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel vagy pénzhelyettesítő eszközzel (például csekk, utalvány, bankkártya) maradéktalanul megtéríti, és számla kibocsátását az adóalanytól nem kéri. Az áfatörvény szerint számlaadási kötelezettség áll fenn, tehát nyugtaadási kötelezettség fel sem merül – többek között abban az esetben –, ha a vevő átutalással fizet.

A teljes cikk az Adózóna.hu-n olvasható el.