Az államok is nagyot kaszáltak a piaci felfutáson

Bank bar manufacturing line opens at Yekaterinburg Plant bank hand gold silver bar metal glove HORIZONTAL precious EZ OCM SQUARE FORMAT ezüst rúd arany
2515105 Russia, Verhnyaya Pyshma. 10/22/2014 A worker holds a gold bar and a silver bar manufactured during the opening of a new bank bar manufacturing line at the Yekaterinburg Plant for Non-Ferrous Metals Processing, in the town of Verkhnyaya Pyshma, Sverdlovsk region. Pavel Lisitsyn/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Rekord mértékben nőtt az állami szereplők által tartott befektetési eszközök értéke tavaly – derül ki egy friss kutatásból. A jegybankoktól, a szuverén alapokon át a nyugdíjalapokig mindenki szépen keresett a felfutáson.
Vágólapra másolva!

A globális gazdaság növekedési lendülete erősen megdobta az olyan állami szereplők eszközállományának értékét, mint a jegybankok, a szuverén befektetési alapok vagy a nyugdíjalapok. Ezzel az összesített állomány értéke 2017-ben elérte a 38 700 milliárd dollárt – idézi a CNBC a londoni OMFIF friss kutatását, amely 750 intézmény teljesítményét vizsgálta 174 országban.

Ez az értéknövekedés pedig azért jelentős, mert

rekord mértékű, 2500 milliárd dolláros emelkedésről beszélhetünk a 2016-os 36 200 milliárd dollárhoz képest

– legalábbis mióta a szervezet öt éve elkezdte mérni a változásokat.

Támogató piacok

A háttérben részben az áll, hogy a részvényindexek globálisan is új csúcsokat ütöttek meg a tavalyi évben. Az Egyesült Államokban pedig különösen erős volt a lendület, melyet az erős vállalati eredmények, a kedvező makrogazdasági adatok, valamint a Trump kormány által belengetett, majd bevezetett adócsökkentések is támogattak.

Az S&P 500 ezzel 19,4, a Dow Jones 25,1, míg az elsősorban technológiai cégeket tömörítő Nasdaq index 28,2 százalékot izmosodott a 12 hónap során.

Az eszközárakat a kitartó globális talpra állás hajtotta, különösen a feltörekvő piacokon – hangsúlyozták a jelentés szerzői.

Az állami szféra eszközeit is felemelte a globális árhullám Forrás: Imaginechina/Liang xiaopeng - Imaginechina/Liang Xiaopeng

A vizsgált állami intézményeket tekintve az látszik, hogy

a nyugdíjalapoknál volt megfigyelhető a legnagyobb növekedés – 8,1 százalékkal 1100 milliárd dollárra.

A jegybankok 7,8, míg a szuverén alapok 5,1 százalékos növekedést könyvelhettek el.

Eszközök és régiók

A tanulmány ezzel együtt rámutat, hogy a részvénypiaci emelkedések mellett az arany drágulása is segítette az eszközértékek növekedését, és csupán egyetlen régió volt, ahol értékcsökkenés volt megfigyelhető, ez pedig a Közel-Kelet. A gyenge nyersanyagárak, a politikai instabilitás, valamint a devizapiaci nyomás ugyanis 32 milliárd dolláros zsugorodást eredményezett a közel-keleti jegybankok eszközeinél.

A másik végletet Európa adja,

ahol az állami szektor vizsgált eszközei a legnagyobb növekedést könyvelhették el 11,8 százalékkal.

Ezt a bővülést elsősorban a jegybanki tartalékok hajtották.

Mindeközben a jegybanki aranykészletek 371 tonnával 31 800 tonnára emelkedtek 2017-ben, ami a legmagasabb szint az 1990-es évek óta. Az aranyvásárlásokat az orosz jegybank vezette, melynek állománya meghaladta a kínai jegybankét.