Jogosan pofozzák a feltörekvő piacokat?

kína tőzsde részvény
A board shows the stock movements inside the Shanghai Stock Exchange in the Lujiazui Financial district of Shanghai on September 22, 2015. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Míg a tavaly a feltörekvő piaci részvények elég szépen lenyomták az amerikai papírokat, addig idén megfordult az irány, és a befektetők elkezdték pofozni a feltörekvő piacokat. Egy elemzés szerint azonban a feltörekvők hosszú távon önmaguktól is túl kockázatosak, vagyis ez a folyamat egyáltalán nem meglepő.
Vágólapra másolva!

A feltörekvő részvénypiacok komoly pofonokat kaptak idén, amit az is bizonyít, hogy a Vanguard FTSE Emerging Markets tőzsdén kereskedett alap (ETF) durván 4 százalékot bukott eddig 2018-ban. Ezzel szemben a Vanguard Total Stock Market nevű alapja 1,5 százalékot emelkedett – írja a MarketWatch elemzése.

A pofonok azonban a kötvénypiacot is elérték. Az alapokat elnézve az iShares JPMorgan USD Emerging Markets Bond ETF idén eddig 5 százalékot esett, míg az iShares Aggregate Bond alapja durván 2 százalékot gyengült 2018-ban.

Szemben az árral

Mindazonáltal a helyzet nem teljesen egyértelmű, mivel

a Wall Streeten számos olyan hangot is hallani, amely ezzel a pofozós trenddel szemben javasol befektetéseket, erősen hangsúlyozva a feltörekvő piacok értékeit.

Példaként a Lazard Asset Management még áprilisban hangsúlyozta, egy olyan világban, ahol alig találni már olcsó pénzügyi eszközt, még mindig a feltörekvő piacok képviselik a legnagyobb értéket.

A Wall Streeten még mindig sokan szeretik a feltörekvőket Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

A részvénypiacok tekintetében a fenti vélemény valójában tipikusnak mondható, de a kötvénypiacon is találni hasonló hangokat. Nemrég például a BlackRock jelezte,

a feltörekvő kötvények relatíve magas hozamokkal forognak erős fundamentumok mellett.

Emellett pedig a nyersanyagárak is erősek, a befektetők pedig kellően képesek diverzifikálni a devizakockázatot.

Hozam és kockázat

A feltörekvő kötvényeket egyetlen tényező biztosan támogatja: elég jól fizetnek. A MarketWatch elemzője azonban úgy látja, valójában arról van szó, hogy kiderül, a feltörekvő piacok egyébként sem jelentenek túlságosan kedvező üzletet. Howard Gold szerint a térség részvényei és kötvényei hosszú távon egyáltalán nem teljesítenek sokkal jobban például az amerikai részvényindexeket követő alapoknál. Ráadásul a fejlett piacok többségénél még a jelentős politikai kockázatokkal sem kell foglalkozni, melyek erősen felforgathatják a befektetéseket.

A magasabb hozam nem mindig éri meg a kockázatot Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

Gold hozzáteszi, a kutatások szerint önmagában az, hogy egy gazdaság gyorsan növekszik, még nem jelent feltétlenül magas részvénypiaci hozamokat.

A részvényárfolyamokat ugyanis elsősorban a vállalati profitok és cash flow-k hajtják.

Ezzel együtt a feltörekvő részvények sokkal nagyobb kilengéseket produkálnak, mint az amerikaiak, különösen a magas kapitalizációjú amerikai papírokkal összevetve jelentős a különbség. Az amerikai részvénypiac hosszú távú előnyét Gold azzal igyekszik bizonyítani, hogy rámutat, mióta a Vanguard FTSE Emerging Markets nevű feltörekvő piaci alap 2005 márciusában elindult, máig összesen 98,11 százalékos hozamot ért el.

Ezzel szemben a Vanguard Total Stock Market ETF viszont 149,53 százalékot hozott,

ami – teszi hozzá – nagyrészt annak köszönhető, hogy a feltörekvők sokkal nehezebben állnak talpra egy-egy pofon után.

A dollár fenyegető árnya

A kötvények terén bár valóban elmondható, hogy egyes papírok magasabb hozamokkal forognak az amerikaiaknál, az elemzés két tényezőre hívja fel a figyelmet. Az egyik, hogy ha a világ legnagyobb gazdaságának kamatai emelkednek, az együtt jár a kötvényhozamok emelkedésével is, és akkor, tekintve az esetleges kockázatokat, már egészen más színben tűnnek föl a prémiumok.

Másrészt az sem elhanyagolható, hogy

a feltörekvő piacoknak szembe kell nézniük az amerikai dollár árfolyamváltozásaiból adódó kockázatokkal.

Ez a kockázat pedig kettős. Egyfelől számos feltörekvő gazdaság jelentősen ki van téve az exportpiacnak, vagyis ha az amerikai dollár erősödik, az negatív hatást gyakorol az exportáló vállalatokra – és ezáltal azok részvényeire is.

A dollár hatásaival is számolni kell Forrás: Pixabay.com

Másfelől pedig

sok feltörekvő ország halmoz fel dollárban elszámolt adósságot, ami szintén jelentős problémákat vethet föl, amennyiben a dollár egy bizonyos szint fölé emelkedik.

Végső soron Gold úgy látja, a befektetők akkor járnak a legjobban, ha globális alapokon keresztül csapnak le a feltörekvőkben rejlő lehetőségekre és nem közvetlenül. Így persze le kell mondani néhány százaléknyi extra hozamról, de a kockázatok miatt akár sokkal nagyobbat is lehet nyerni hosszú távon – zárul az elemzés.