Attól félünk az építőiparban, amire rábíznánk magunkat

építkezés építőmunkások munkások clipboard blueprint builders hardhats people person manual workers teamwork colleagues professionals appointment young meeting happy city town urban latin hispanic outdoors contractors team real estate development modern c
38662963 - business, building, teamwork and people concept - group of smiling builders in hardhats with clipboard and blueprint outdoors
Vágólapra másolva!
Az építőipari vállalkozások többsége még digitálisan éretlen, de egyre többen használnak internetet és informatikai eszközöket. Minden harmadik építőipari szakember félti a munkáját a robotoktól, mégis sokan adnák robot kezébe a munka nehezebb végét.
Vágólapra másolva!

Mindez a Mapei Kft. friss felméréséből derült ki, amelyben 230 építőipari kisvállalkozót kérdeztek meg. A megkérdezettek 98 százaléka internetezik rendszeresen, 46 százalékuk okostelefonon, 54 százalékuk asztali gépen. Mobilinernetet 79 százalékuk használ, 85 százalék edig okostelefonon netezik. A válaszadók mindössze 11 százaléka rendel csak építőanyagot az interneten, de szerszámot már 72 százalékuk rendelt online.

A megkérdezettek 75 százalékának nincsen weboldala.

Többségüknek azért, mert úgy érzik nem kell, van elég megrendelésük így is. 28 százalék regisztrált valamilyen online szakemberajánló oldalon, 11 százalék pedig tervezi.

A digitális eszközök terjedését hátráltatja az is, hogy az ágazatban még mindig az ajánlás a legdominánsabb marketing eszköz. Mindössze a válaszadók 12 százaléka jut az internetről megrendeléshez. A válaszadók 93 százaléka megrendelők, 61 százalékuk más szakember ajánlásai révén jut munkához.

Az építőipari vállalkozók bő egyharmada nyitott a robotok alkalmazására Forrás: Origo

A válaszadók 37 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy robotok építsék a házakat, miközben minden harmadik építőipari szakember félti a munkáját a robotoktól.

A konkrét feladat, amit a többség rábízna egy robotra, a falazás, betonozás, vakolás, anyaghordás. Közülük például falazó robot már létezik, mely óránként mintegy ezer tégla lerakására képes. Sőt, már lehet épületeket nyomtatni is, ami kiváltja a falazást, de azért előbb kell félni a digitálisan érett konkurensektől, mint a robotoktól. Jó eséllyel a digitálisan érett építőipari vállalkozások fogják elhalászni a legjobb megrendeléseket, és valószínűleg ők fogják megvenni később a robotokat, hogy hatékonyabbá tegyék a munkát – vélekedik Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.