London a brexit után is megőrizheti az erejét

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Noha Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból rövid távon komoly bizonytalanságokkal jár, London kilátásai hosszabb távon továbbra is pozitívak – derül ki egy friss jelentésből. Emellett a kínai előretörés a városok frontján is egyre lendületesebb.
Vágólapra másolva!

London számos területen továbbra is rendkívül erős és fontos város marad a brexit után is – idézi a CNBC az A.T. Kearney tanácsadócég idei éves, világvárosokról szóló jelentését. Ilyen területnek számít az üzleti aktivitás és a kultúra is, valamint a város tehetséges munkaerőket vonzó képessége.
Jóllehet a brexit kétségtelenül hatással lesz London szerepére a világban, a város alapjai továbbra is rendkívül szilárdak – foglalta össze a kutatás eredményét Olivier Gergele, a cég egyik vezető szakértője.

Londoni alapok

Ennek eredményeként semmi okunk nincs feltételezni, hogy London a jövőben ne érjen el továbbra is igen magas pontszámokat a listán, és

fontos szétválasztani a rövidtávú piaci kilengéseket és a városok hosszú távú jövőjét meghatározó alapokat

– tette hozzá Gergele.

Azzal kapcsolatban, hogy a városok hogyan tudnak maguknak a jövőben erősebb pozíciót szerezni, a szakértő hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy az egyes városok kellő vonzerővel rendelkezzenek ne csupán az üzletkötések, de a vezető tehetségek, valamint a beruházások számára is.

London továbbra is a világ egyik legerősebb városa maradhat Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Noha hozzátette, „nincs olyan, hogy tökéletes város", egyelőre

úgy tűnik, hogy az olyanok, mint Szingapúr és Honkong kitartóan képesek lesznek az élvonalban maradni.

Az idei éves jelentésben egyébként megnőtt a kínai városok száma, és hat új kínai szereplő került föl a listára. Peking és Sanghaj pedig egyaránt az első 20-ban végeztek.

Kína előretörése

Nem meglepő tehát, hogy Gergele kiemelte, cége rendkívüli figyelmet szentel Kínának, mivel az országban igen pozitív fejlemények tapasztalhatók. Ezek között emelte ki a szakértő, hogy az ország nagyvárosai egyre nagyobb vonzerőt jelentenek a multinacionális vállalatok számára, miközben Kína technológiai ipara is egyre lendületesebben fejlődik.

A jelentés szerint

a kínai városok felemelkedése összhangban van azzal, hogy az állam célul tűzte ki a versenyképesség javítását a nemzetközi környezetben.

A kínai előretörés pedig más helyeken is egyre jobban érezhető. Nemrég például kijött a világ legértékesebb márkáit tömörítő jelentés, amely szintén arra hívta föl a figyelmet, hogy a kínai vállalatok térnyerése igencsak figyelemreméltó.