Megmondták, hogy hová áramlik a pénz

bankjegy, Svájci frank, deviza, hitel, pénz, illusztráció
Svájci frank bankjegyek.
Vágólapra másolva!
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 2017-es jelentése szerint tavaly Magyarországon 95 vállalat részesült összesen 38,2 millió euró összértékű kockázati- és magántőke-befektetésben. A befektetések 73 százaléka az év során három szektorba, a közlekedéssel, az informatikával és elektronikával, illetve az üzleti termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó cégekbe áramlott.
Vágólapra másolva!

2017-ben 95 vállalkozás, 95 befektetés által részesült kockázati-és magántőke befektetésben, összesen 38,2 millió euró értékben, míg egy évvel korábban 80 vállalatba fektettek be összesen 40 millió eurót. Az átlagos tranzakció értéke 402 ezer euró volt, amely összeg nagyságrendileg 20 százalékkal maradt el a 2016-os értéktől, mely 501 ezer euró volt.

A befektetők tavaly leggyakrabban a magvető fázisban lévő cégekbe fektettek, összesen 21,7 millió euró értékben, aminek az lehetett az oka, hogy

a piacon legaktívabb állami hátterű kockázati tőkealapok ebben a fázisban hajtották végre a legtöbb befektetést.

A 95 befektetésből 92 magvető volt, 236 ezer euró átlagos befektetési összeggel. Ezt követték a kivásárlások (14,4 millió euró összértékben), illetve a magvetőt követő, ún. startup fázisban lévő vállalkozásokba történt befektetések (2 millió euró). A befektetések túlnyomó többsége (a 95-ből 88) első körös befektetés volt, mindössze hét olyan tranzakció történt, ahol a befektetők korábbi portfólió cégeik tőkéjét emelték.

Leginkább a közlekedésbe szeret áramlani a pénz manapság Forrás: MTI/EPA/Gaetan Bally

2017-ben 7 szektorban történt befektetés.

A befektetések összértékét tekintve a legaktívabb a közlekedés (transportation) volt, itt költötték el az összes forrás 40 százalékát.

Ezt követte az informatika és és elektronika (IT & electronics – 17 százalék), valamint az üzleti termékek és szolgáltatások (business products and services – 16 százalék). A befektetések számát nézve az üzleti termékek és szolgáltatások területe vezet 28, illetve az informatika és elektronika szektor 24 tranzakcióval.

2017-ben 11 kiszállásra került sor, összesen 249,1 millió euró értékben. Összehasonlításképpen, 2016-ban 25 exitet regisztráltak 59 millió euró összértékben. A kiszállások értékének 89 százaléka egyetlen, az informatika és elektronika szektorban megvalósult, 199,1 millió euró értékű tranzakcióból adódott, ahol a kivásárlást egy másik magántőke befektető hajtotta végre.

A tavalyi évben öt alapkezelő mindösszesen 236,5 millió euró forrást gyűjtött, ami lényegesen meghaladja a 2016-os év egyetlen, összesen 20 millió euró értékű alap indítását. A képet árnyalja, hogy a gyűjtött tőke fele továbbra is állami forrásból származott, míg 27 százaléka bankoktól befektetőktől érkezett.