Ennyit bukna minden brit háztartás a brexittel

netes okirat csalás, illusztráció
BATH, ENGLAND - OCTOBER 13: In this photo illustration, a British passport is seen in front of the flag of the European Union on October 13, 2017 in Bath, England. Currency experts have warned that as the uncertainty surrounding Brexit continues, the value of the British pound, which has remained depressed against the US dollar and the euro since the UK voted to leave in the EU referendum, is likely to fluctuate. (Photo Illustration by Matt Cardy/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A brit háztartásoknak éves szinten akár ezer fontba is kerülhetnek a brexit költségei a kereskedelmi korlátozások miatt – derül ki egy friss kutatásból. Mindeközben továbbra sem áll meg a túlfűtött londoni ingatlanpiac enyhülése.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a brexit lehető legrosszabb forgatókönyvét vesszük, úgy a vámok és a szabályozói korlátok által generált költségek akár összesen 27 milliárd fontot is jelenthetnek a brit gazdaság számára – írja a BBC az Oliver Wyman tanácsadócég kutatására hivatkozva, amely a jövő héten fog megjelenni.

Ez a 27 millió brit háztartás számára ezer fontos költséggel járna.

Az elemzés rámutat, hogy a vállalati profitok csökkenései megüthetik például a szupermarketeket és az éttermeket is, melyek sorozatosan mehetnek csődbe, ha akadozni kezdenek a beszállítói láncok. A költségek megemelkedése pedig várhatóan elérik majd a fogyasztókat is.

Mindazonáltal még a lehető legjobb forgatókönyvvel sem ússzák meg a britek a pluszköltségeket. Ez utóbbi esetben a teljes brit gazdaság számára 6,8 milliárd fontba kerülne a brexit, a háztartások költségei pedig évi 1 százalékkal (nagyjából 250 fonttal) emelkednének.

Vélemények csatája

Bár a másik oldalon ott áll a kormány és egyes brexitet támogató közgazdászok, az elemzések szerint elég nehéz lesz megúszni a brexitet ráfizetés nélkül. Míg a brit kormány folyamatosan hangoztatja, hogy igyekszik a lehető legjobb megállapodást kialkudni az Európai Unióval, továbbra is igencsak kérdéses, hogy az EU mennyire enged majd Nagy-Britannia „megbüntetéséből", vagyis abból, hogy ha már a szigetország elhagyja a közösséget, akkor az előnyökhöz se férhessen hozzá.

Másrészt vannak olyan brexitpárti közgazdászok, akik szerint

a „vészmadarak" alulbecsülik a kilépés pozitív hatásait, mivel szerintük a brit gazdaság jobban fog teljesíteni, ha megszabadul az uniós korlátozásoktól

– ilyenkor általában a pénzügyi szektor lehetőségeit emelik ki.

Minden brit számára költségekkel jár majd a brexit Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Mindazonáltal az Oliver Wyman elemzése hangsúlyozza, bárhogy is alakul a brexit kimenetele, az bizonyosnak látszik, hogy az olyan területeken, mint a kiskereskedelem, a profitok csökkenni fognak. Ha pedig ez bejön, akkor egy idő után árakat kell emelni, hiszen a cégek nem tudják majd korlátlanul lenyelni a veszteséget.

A kutatás szerint

egy 10 milliárd fontos éves forgalmat bonyolító szupermarket-láncnak például harmadával csökkenhet a profitja még a legkedvezőbb brexit-forgatókönyv szerint is.

A tanácsadócég úgy számol, végső soron az áraknak 2,3 százalékkal kellene emelkedniük ahhoz, hogy ugyanannyi profit jöjjön be, mint a brexit előtt.

Nem áll meg a londoni enyhülés

Mindeközben tovább enyhül a londoni ingatlanpiac is. A brit főváros lakásárai ugyanis júniusban az év eleje óta nem látott mértékű csökkenést mutattak, ahogy London piaca továbbra is le van maradva az ország egésze mögött.

A piacra kerülő londoni ingatlanok árai 0,9 százalékkal, átlagosan 631 737 fontra, gyengültek júniusban

– idézi a Bloomberg a Rightmove hétfői adatait. Éves alapon 1 százalékos az enyhülés, amivel már zsinórban a tízedik negatív hónapot hozza össze a brit főváros. Országos szinten az árak 0,4 százalékkal bővültek havi, míg 1,7 százalékkal éves bázison.

Tovább enyhül a londoni ingatlanpiac Forrás: AFP/Oli Scarff

A londoni csökkenések részben azzal indokolhatók, hogy a végéhez közeledik a tavaszi vásárlási szezon – mondta Miles Shipside, a Rightmove igazgatója. Az országos mozgást pedig azzal lehet magyarázni, hogy a piac egésze stabil, azonban az északi régióban a kínálati hiány felfelé nyomja az árakat, miközben délen ennek éppen az ellenkezője tapasztalható.