Régiós társadalmi célú vállalkozásokat finanszíroz az Erste

Pier Luigi Gilibert, az EBA vezérigazgatója és Andreas Treichl, az Erste Csoport vezérigazgatója
Pier Luigi Gilibert, az EBA veze´rigazgato´ja e´s Andreas Treichl, az Erste Csoport veze´rigazgato´ja a megállapodás aláírásakor
Vágólapra másolva!
Az Erste Csoport mind a hét tagbankjával írt alá garanciamegállapodást az Európai Beruházási Alap (EBA) a szociális célú vállalkozások támogatására. A cél, hogy finanszírozást biztosítsanak a társadalmi célú vállalkozások számára a foglalkoztatás és a szociális innováció európai programja (EaSI) keretében. Az új finanszírozási megállapodás létrejöttét az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által nyújtott támogatás tette lehetővé. Az EFSI az Európai Bizottság Európai Beruházási Tervének központi pillére.
Vágólapra másolva!

A újonnan megkötött garanciamegállapodás lehetővé teszi az Erste Csoport helyi bankokból álló hálózata számára, hogy összesen 50 millió eurónyi hitelt folyósítsanak több mint 500 társadalmi célú vállalkozás részére az elkövetkezendő öt év során Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában.

Társadalmi vállalkozások és civil szervezetek részesülhetnek az alacsonyabb kamat és kevésbé szigorú fedezeti követelmények mellett kínált, s az EU által támogatott hitelkeretből.

A bankcsoport az oktatás, az egészségügy és a szociális szolgáltatások szektorában működő, valamint a fogyatékkal élők, a társadalom perifériájára szorultak és a veszélyeztetett csoportok tagjait munkavállalóként alkalmazó innovatív, szociális fókuszú szervezetek számára biztosít finanszírozást.

Pier Luigi Gilibert, az EBA vezérigazgatója és Andreas Treichl, az Erste Csoport vezérigazgatója a megállapodás aláírásakor Forrás: Erste Bank

A cél a legfeljebb 25 ezer euró értékű mikrohitelekhez való hozzáférés bővítése, elsősorban a kiszolgáltatott rétegek és a mikrovállalkozások részére.

Emellett az Európai Bizottság első ízben támogat társadalmi célú vállalkozásokat legfeljebb 500 ezer euró értékű beruházások biztosítása révén. A támogatásokat az EaSI garanciaprogramján keresztül biztosítják, ami lehetővé teszi a pénzügyi közvetítők számára, hogy olyan (potenciális) vállalkozásokat érjenek el, amelyek kockázati megfontolások miatt egyébként nem jutnának hitelhez. A foglalkoztatás és a szociális innováció európai programjának (EaSI) célja, hogy támogassa az Európai Unió magasabb szintű foglalkoztatás, a megfelelő szociális védőháló, a társadalmi kirekesztés és szegénység elleni harc, valamint a munkakörülmények javítása irányában meghatározott célkitűzéseinek elérését.