Ázsia nagyon sokat veszíthet az USA és Kína harcával

made in china Kína
A woman talks on a phone at a shop counter in Beijing on June 18, 2009 with a huge logo saying "Made in China" on the wall. The World Bank raised its forecast for 2009 growth in China, citing a massive public spending drive that offset weak exports, but warned it was too soon to declare an end to the crisis. AFP PHOTO / LIU Jin / AFP / LIU JIN
Vágólapra másolva!
Ha tovább fokozódik a kereskedelmi konfliktus az USA és Kína között, az számos „kisebb" ázsiai gazdaságnak is komoly károkat okozhat. Tajvan, Dél-Korea, de Délkelet-Ázsia egésze is megszenvedheti a vámháborút.
Vágólapra másolva!

Miközben legtöbbször a kínai és az amerikai termékekről és vállalatokról beszélünk, ha feljön a kereskedelmi háború témája, gyakran elfelejtjük, hogy a világkereskedelemben sok olyan exportőr ország van, amely közvetítő termékeket ad el az óriásoknak. Közülük pedig jó néhány Délkelet-Ázsiában található. Ha tehát ezeknek a gazdaságoknak csökken a kínai felvevőpiaca az amerikai vámok hatására, akkor a régió számos országa komoly csapást szenvedhet el – írja a CNBC.

Jó példák az ilyen „köztes termékekre" a félvezető lapkák (chipek) vagy a kijelzők/monitorok.

Ezeket ugyanis különböző helyeken gyártják szerte Ázsiában, majd sok esetben Kínában végzik, ahol bekerülnek a végső termékbe, például mobiltelefonokba vagy számítógépekbe.

Csaták és veszteségek

Bár egyelőre nem lehet tudni, hogy az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktus végső soron milyen termékeket érint majd, a JPMorgan elemzői szerint egyáltalán nem kizárt, hogy az elektronikai cikkek és felkerülnek a listára. Ez pedig azt jelentené, hogy csökkenne a műszaki termékek Egyesült Államokba irányuló kínai exportja, és ez áttételesen a köztes termékeket gyártó ázsiai országokat is súlyosan érintheti.

A "kisebb" ázsiai országok sem ússzák meg a kereskedelmi háború hatásait Forrás: Jason Li/EyePress

Ráadásul tovább nehezítené a helyzetet, hogy

mindez egy olyan időszakban következhetne be, amikor ezek a gazdaságok egyébként is tőkekiáramlásoktól szenvednek, a fizetőeszközeik pedig gyengülnek.

Mindazonáltal amíg nem látjuk pontosan a vámháború által érintett termékek pontos listáját, igen nehéz meghatározni az ázsiai gazdaságokra gyakorolt hatásokat – mondják a szakértők. Végül akár az is lehet, hogy ez a hatás a vártnál kisebb lesz, mivel Kína nagyon sok amerikai piacon eladott áru legfontosabb beszállítója – hangsúlyozta Gareth Leather, a Capital Economics közgazdásza.

Nyitott kérdések

Ez azt jelenti, hogy az amerikai fogyasztók csak

nagyon nehezen tudnának helyettesítő termékeket találni azokkal az árukkal szemben, melyek ma Kínából érkeznek

– legalábbis rövidtávon. Emellett pedig az is nagy kérdés lesz, hogy hány ország lesz végül érintve a globális kereskedelmi konfliktusban – tette hozzá Leather.

Egyelőre tehát mindenki arra vár, hogy kiderüljön, pontosan mely termékeket érinti majd a konfliktus, illetve, hogy milyen lesz a globális kiterjedése a kereskedelmi háborúnak. Ha ezt már látjuk, akkor az is világosabb lesz, a közvetett módon érintett gazdaságok milyen pozíciót tudnak kialakítani maguknak a kialakult helyzetben.