Oroszországban már a megtakarítás is a luxusnak számít

Rubel euro pénz bankjegyek
ILLUSTRATION - Russian ruble and euro banknotes are on display in Schwerin, Mecklenburg-Western Pomerania, Germany, 16 December 2014. The Russian Federal Reserve Bank fights the rising inflation and ongoing decline of the ruble with an increase in the base rate. PHOTO: JENS BUETTNER/dpa
Vágólapra másolva!
Még a legkisebb megtakarítás is luxusnak számít Oroszországban, ahogy egyre kevesebb orosz engedheti meg magának, hogy félretegyen némi pénzt. A háttérben a gazdasági gyengélkedés és ezzel együtt a jövedelmek stagnálása áll.
Vágólapra másolva!

Az orosz vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenség egyik legfrissebb mutatója a megtakarítás lett, ahogy az ország a jelenlegi évszázad leghosszabb recessziójától szenved. Az orosz lakosságnak ugyanis csak kevesebb mint az ötöde tartja magát a középosztályhoz tartozónak, és ez nem csupán a jövedelmeken, de a megtakarítási lehetőségeken is meglátszik – írja a Bloomberg.

Ezt támasztja alá, hogy

a jövedelmekhez viszonyított megtakarítások most a legalacsonyabbak, mióta Vlagyimir Putyin elnök 2000-ben hatalomra került.

Mindeközben egy friss felmérésből az is kiderül, hogy minden negyedik orosz úgy gondolja, most lenne itt az ideje, hogy félretegyen valamennyi pénzt.

Vágy és valóság

A lakosság tehát pontosan tisztában van vele, hogy jó lenne megtakarítani, azonban a többségnek ehhez egyszerűen nincs elegendő forrása – mondja Marina Krasilnikova, a moszkvai Levada Center egyik vezetője. A jövedelmek így nagyrészt eltűnnek a korábban elhalasztott fogyasztásokban – tette hozzá.

Az oroszok megtakarítának, de a többségük nem tud Forrás: AFP/Dmitry Serebryakov

Tovább rontja a képet, hogy a szerdai adatok szerint az elkölthető jövedelmek és a reálbérek a vártnál kisebb ütemben nőttek májusban. Ebből pedig az következik, hogy

a háztartásoknak hiteleket kell felvenniük, hogy fenntartsák a kívánt fogyasztási ütemet.

Az orosz háztartások nehezedő helyzetére már a vezetés is felfigyelt. A márciusban negyedik alkalommal is újraválasztott Putyin ugyanis utasításba adta a kormánynak, hogy 2024-ig csökkentse felére a szegénységet az országban, és érjen el jelentős áttörést az általános életszínvonal javulásában.

Súlyos különbségek

Mindazonáltal Oroszországban továbbra is hatalmas az egyenlőtlenség. A világ vezető gazdaságai közül pedig csak az Egyesült Államok előzi meg az oroszokat, ha a leggazdagabb 10 százalék vagyoni koncentrációjáról van szó a társadalomban – derül ki a Credit Suisse adataiból.

Ezt a brutális egyenlőtlenséget támasztják alá a megtakarítási számok is.

Idén az első három hónapban ugyanis csak az 1 millió rubeles, vagy azt meghaladó, betétek volumene erősödött.

Április elejéig egy átlagos megtakarítási számla 167 600 rubeles volt, a 100 ezer rubel alatti megtakarítások volumene pedig 10 százalékkal csökkent.

Vlagyimir Putyin is felfigyelt a súlyos problémákra Forrás: Sergei Karpukhin/AFP/Getty

Mindeközben az oroszok majdnem kétharmada azt mondta, a családjának egyáltalán nincs semmilyen megtakarítása, bár a válaszadók majdnem fele szeretne félretenni – olvasható ki az orosz jegybank májusban készített felméréséből.

Középosztály: robbanás és szakadás

A helyzet súlyát mutatja, hogy bár rendkívül magas az egyenlőtlenség Oroszországban, a Szovjetunió összeomlása utáni olajárrobbanásból elég vagyon keletkezett és „csorgott le" ahhoz, hogy megduplázza (60 százalékra növelje) a középosztály arányát a teljes lakosságon belül. Ennek következtében pedig a belső fogyasztás lett a gazdaság motorja.

Most azonban már csak a lakosság 19 százaléka vallja magát a középosztályhoz tartozónak,

ami azt jelenti, hogy csak ők tudnának azonnal megengedni maguknak például bútorokat vagy háztartási gépeket – olvasható ki a NAFI kutatóközpont eredményeiből.

A bérek minimális növekedése még növeli a megtakarítást Forrás: wipedia.org, Petar Milošević

Az oroszoknak egyébként legalább havi 60 ezer rubelt (kb. 264 ezer forint) kellene keresniük havonta ahhoz, hogy a középosztályhoz tartozzanak, ami majdnem 37 százalékkal marad el a májusi átlag nominálbértől. A középosztály ebben az esetben azt jelenti, hogy a csoport tagjai eleget keresnek ahhoz,

a szükséges fogyasztási javak mellett külföldi utat, megtakarítás, illetve autó- vagy jelzáloghitel fizetését is megengedhessenek maguknak.

Végső soron viszont a bérek emelkedése egyelőre még nem vezetne nagyobb megtakarításokhoz – vélik a szakértők. A probléma ugyanis az, hogy az elmúlt években az oroszoknak olyannyira meg kellett szorítaniuk a nadrágszíjat, hogy jelenleg a többség egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy félretegyen.