Menekülnek az uniós cégek a brexit elől

brexit Horizontal
Demonstrators fly an EU and a Union flag during a rally following an anti Brexit, pro-European Union (EU) march in London on March 25, 2017, ahead of the British government's planned triggering of Article 50 next week. Tens of thousands of pro-EU protesters took to London's streets Saturday, in defiance of the terror threat, to mark the bloc's 60th anniversary just days before Brexit begins. Britain will launch the process of leaving the European Union on March 29, setting a historic and uncharted course to become the first country to withdraw from the bloc by March 2019. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból azt eredményezi, hogy a legnagyobb uniós cégek inkább visszafogják a beruházásaikat a szigetországban – derül ki egy friss felmérésből. Mindeközben a vezérigazgatók döntő többsége nagyon szeretne egy kedvező kereskedelmi megállapodást a felek között.
Vágólapra másolva!

Miközben az európai uniós cégek vezetőinek jelentős része olyan megállapodást szeretne Nagy-Britannia és Brüsszel között, amely kedvező kereskedelmi kapcsolatot eredményez a brexit után is, a vállalatok mégis inkább elkezdték visszafogni a beruházásaikat a szigetországban – derül ki a Baker & McKenzie 800 vezérigazgatót bevonó felméréséből.

Különösen a német társaságok esetében egyértelmű, hogy a brexit kifejezetten rossz hatással van az üzletre

– mondta Anahita Thoms, a Baker & McKenzie düsseldorfi partnere. A német BDI ipari csoport egyébként a múlt héten figyelmeztetett, Nagy-Britannia egy olyan kedvezőtlen kilépés felé tart, aminek „katasztrofális következményei" lehetnek – írja a Business Insider.

Emellett az Airbus például jelezte, ha a szigetország megfelelő kereskedelmi megállapodás nélkül hagyja el az európai közösséget, akkor a repülőgépgyártónak újra kell gondolnia a hosszú távú pozícióit, és ez akár több ezer nagy-britanniai munkahelyet is kockára tehet.

Az üzleti világnak is súlyos csapás lenne egy kedvezőtlen brexit Forrás: AFP/Odd Andersen

Mindazonáltal Theresa May brit miniszterelnök szóvivője szerint a kormány magabiztosan kezeli a helyzetet, és optimista azzal kapcsolatban, hogy olyan megállapodás születhet, amely biztosítja a lehető legszabadabb és leginkább súrlódásmentes kereskedelmi viszonyt a 2019 elején aktuális brexit után is.

A cégvezetők szintén a britek által vágyott megállapodást támogatják. Arra a kérdésre ugyanis, hogy a britek megbüntetése vagy a szoros kereskedelmi kapcsolatok fenntartása-e a fontosabb, 96 százalék az utóbbit választotta. Vagyis a kereskedelem egyértelműen sokkal fontosabb, mint London megbüntetése.

Szintén erős többségi véleménynek számít, hogy

az üzleti vezetők szerint nem konzultáltak velük megfelelően az uniós álláspont kialakítása során.

A fentiekből tehát kiderül, hogy az uniós cégek igencsak idegenkednek attól az uniós stratégiától, amely szerintük túl keményen bánik Nagy-Britanniával.

A megkérdezettek kétharmada egyébként szabadkereskedelmi megállapodást szeretne, míg 45 százalék egyfajta vámuniót preferálna – közölte a Baker & McKenzie. A kutatást végző jogi cég francia, német, svéd, ír, spanyol és holland társaságok vezetőit vonta be a felmérésbe, akiknek a vállalatai legalább 330 millió dolláros éves bevétellel rendelkeznek.