Újabb lakáspiaci válság fenyeget az Egyesült Államokban?

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben közel egy évtizedes mélypontra szakadt az amerikai ingatlanpiac megfizethetőségi indexe. Amikor legutóbb ilyen szinteket mértek, akkor hamarosan beütött a 2008-as válság.
Vágólapra másolva!

Legutóbb 2008 harmadik negyedévében, vagyis éppen a válság kitörésének idején volt annyira megfizethetetlen az amerikai ingatlanpiac, mint az idei első negyedévben – derül ki az Attom Data Solutions felméréséből. Az eredmény úgy jött ki, hogy megnézték, egy átlagos háztartás a jövedelmének hány százalékát kell hogy ráköltse egy medián áron forgó ingatlanra.

A számítások szerint

a cég megfizethetőségi indexe 95 pontig esett, ami a legalacsonyabb szint a közel egy évtizede mért 86 után.

Ráadásul nem csak arról van szó, hogy az árak túl magasak lennének. Valójában a drágulás üteme még lassult is az idei első három hónapban – hangsúlyozta az Attom elemzése.

Otthonok és kamatok

Az igazi problémát a jelzáloghitelek kamatai jelentik, melyek igencsak megemelkedtek az elmúlt időszakban – mondta Daren Blomquist, az Attom alelnöke.

A jelzálogkamatok ugyanis a múlt hónapban hét éve nem látott szintre nőttek,

és a 30 éves fix kamatozású hitel rátája országos átlagban már meghaladja a 4,4 százalékot. Egy évvel ezelőtt ez még csak 3,8 százalék volt – írja a Business Insider.

Egyre nehezebb a lakásvásárlók helyzete az USA-ban Forrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/Vanessa Carvalho

A jelzálogkamatok pedig mennek fel az árakkal együtt. Noha a bérek is növekednek, egyelőre még nem olyan gyorsan, hogy ez javítsa a lakáspiaci megfizethetőséget. Az áremelkedés tehát továbbra is felülmúlja a bérnövekedést. Ez pedig azt jelenti, hogy a potenciális vásárlók még akkor is egyre nehezebben jutnának hozzá ingatlanokhoz, ha a jelzálogkamatok nem erősödnének – tette hozzá Blomquist.

A lakásárak emelkedése egyébként jó hír azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akik komoly értékcsökkenést szenvedtek el a válság idején. Mindazonáltal

a lakásépítések üteme még nem érte el a válság előtti szintet,

ami azt jelenti, hogy csak korlátozottan találhatók a piacon megfizethető ingatlanok. Így lehet az, hogy egyes nagyvárosokban, mint például New Yorkban, az ingatlanfejlesztők inkább a luxuslakásokra helyezték a hangsúlyt, mivel ezeken a településeken ezek elég jól értékesíthetők.

Álom hitelre

A kutatás ezzel együtt rámutatott, egy medián árral futó ingatlan ma az átlagos keresettel rendelkező amerikaiak 75 százaléka számára megfizethetetlen. San Francisco körzetében a legrosszabb a helyzet. Ott egy átlagkereső jövedelmének 133 százalékára lenne szükség ahhoz, hogy megvegyen egy medián áron mehirdetett ingatlant. A másik oldalon a Detroitot is magában foglaló körzet található, ahol mindössze 14 százalékos ez az arány.

San Francisco régiójában a legkevésbé megfizethetők a lakások Forrás: AFP/Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Mindazonáltal fontos hangsúlyozni, hogy az ingatlanpiac sajátos helyzetben van, mivel a háztartások számára a lakásvásárlás nem csak egy szimpla befektetés, mintha például részvényt vennének. Éppen ezért

sokan úgy vannak vele, hogy ha elő tudják teremteni azt a plusz néhány száz dollárt havonta, akkor inkább belemennek az üzletbe,

főleg ha valaki úgy érzi, megtalálta az első álomotthonát. A lakáspiaci kínálat azonban továbbra is szűk, és egyre többen vesznek fel hitelt még az emelkedő kamatok mellett is.

Az Ellie Mae jelzálogpiaci szoftverszolgáltató adataiból kiderült, hogy májusban a lakáscélú hitelfelvételek aránya még soha nem volt ennyire magas, mióta a vállalat 2011-ben elkezdte a mérését. Ez azonban nem foglalja magában a refinanszírozásokat, melyek viszonyt májusban 17 éves mélypontra zsugorodtak. Úgy tűnik tehát, hogy a vásárlók egyelőre még viszik a hiteleket, de kérdés, meddig tartható ez a feszített állapot.