Budapestre jön Loreena McKennitt

Loreena McKennitt
Canadian singer Loreena McKennitt performs on stage on July 24, 2008 at the Festival de Cornouaille in Quimper, western of France. AFP PHOTO / FRED TANNEAU / AFP PHOTO / FRED TANNEAU
Vágólapra másolva!
Loreena McKennitt Lost Souls turné keretén belül Budapestre látogat
Vágólapra másolva!

Loreena McKennitt kanadai énekesnő 2019. március 29-én lép fel a Papp László Budapest Sprotarénában. Az európai turnéjával 24 koncertet fog adni 8 országban röpke egy hónap alatt. Március 9-én kezd, és április 7-én el is hagyja a kontninenst. Magyarország mellett fellép még Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban, Svájcban, Lengyelországban, Belgiumban és Franciaországban.

Loreena McKennitt egyik fő hangszere a hárfa Forrás: AFP/Fred Tanneau

A budapesti koncertjén nyilván megszólal majd a tradicionális kelta zenei világ. A művésznő az egész világ zenei kincséből meríti ihletét. Országokat barangol be, irodalmi művekben mélyül el, különböző kultúrákba ássa bele magát,

tradicionális és klasszikus gyökerekből táplálkozik.

Egyszerűen tökéletest alkot, és ez az egyszerű tökéletesség jelenik meg a színpadon. A turné koncertjein Loreena McKennittet zenésztársai fogják kísérni, Brian Hughes gitáron, arab lanton (údon), és kelta buzukin, Caroline Lavelle csellón, Hugh Marsh hegedűn, Dudley Philips nagybőgőn és Robert Brian ütős hangszereken. McKennitt azt mondta, „egy új album megalkotása csak akkor válik teljessé, amikor azt élőben megosztjuk a közönséggel. Ez olyan, mint amikor leülünk együtt vacsorázni a barátainkkal, ahol a közös együttlét sokkal fontosabb lesz, mint a személyes, egyéni érzések. Azt reméljük, hogy a következő nyáron visszatérünk Európába és a Földközi tengeri térségbe, hogy ott folytassuk a turnénkat.”

Loreena McKennitt már több mint 14 millió lemezt adott el világszerte. Kétszer jelölték Grammy-díjra és kétszer nyerte el a Juno-díjat, valamint egyszer a Billboard Nemzetközi Elismertségi díjat. Fellépett már a Carnegie Hallban vagy a spanyolországi Alhambra Palotában. A budapesti koncert repertoárja McKennitt terjedelmes dalgyűjteményéből fog meríteni és legújabb albumáról is elő fog adni néhány dalt. McKennit a Lost Souls című album jónéhány dalát már régebben írta meg. Míg más dalok az utóbbi időben álltak össze és alakultak át különféle projektek és utazások során. Néhány szerzeménye John Keats és W.B. Yeats költeményein alapul, míg más dalok az egyedi közel-keleti hangulatot idézik meg. A Lost Souls-on a dalok egy művészileg rendkívül sokszínű és időszerű gyűjteményt alkotnak.

A többszörös díjnyertes kanadai énekesnő-dalszerző és zenész 2006 óta írt eredeti dalait tartalmazó legutóbbi lemezét éppen a múlt hónapban adta ki. Ő maga volt a producere a lemeznek melynek dalválogatásában többféle zenei hatás érződik, többek között kelta és közel-keleti motívumokkal átszőtt világzene, amit már jó ideje vele azonosítnak.