NAV: háromszoros büntetés a késve fizetőknek

pedagógus életpályamodell, számológép
Vágólapra másolva!
A késedelmes fizetések egyik meghatározó oka a forráshiány, így pedig az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő cégek 2019. január 1-től közel 3-szor nagyobb „büntetésre" számíthatnak majd.
Vágólapra másolva!

Háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék 2019. január 1-től, ami sokakat érinthet kellemetlenül – írja közleményében a MAZARS. A pótlékot késedelmes adófizetés után számolja fel az adóhatóság, a mértéke pedig a hatályos törvények szerint a jegybanki alapkamat kétszerese, azaz jelenleg 1,8 százalék.

A parlament előtt lévő tervezet alapján azonban a pótlék 2019. január 1-től a mindenkori alapkamat 5 százalékponttal növelt értéke, azaz 5,9 százalék lenne

(feltéve, hogy a jegybank addig nem emel alapkamatot).

Háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék jövőre Forrás: AFP

"Adóügyekben a gazdálkodók 17 százaléka fizet a megadott határidőkön túl. A késedelmes fizetések egyik meghatározó oka a forráshiány, így pedig az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő cégek január 1-től közel 3-szor nagyobb „büntetésre" számíthatnak majd." – emelte ki H. Nagy Dániel adóigazgató.

A késedelmi pótlék emelése már tavaly szerepelt a tervek között, akkor azonban az utolsó pillanatban visszakozott a kormányzat.